10.9 C
Zvornik
03. мај 2024.

Prijeti li Austriji velika kriza u građevinarstvu

Sveprisutna inflacija i strogi zahtjevi za kreditiranjem stvaraju ogromne probleme građevinskom sektoru.

Mjesecima se mnoge firme žale na povećane troškove izgradnje i zemljišta, strože smjernice za kreditiranje i veliki pad knjiga narudžbi. Zbog toga je znatno smanjena potražnja za novim kućama i stanovima.

„Pazimo da zadržimo svoje radnike što je više moguće jer je velika briga da će nam biti vrlo, vrlo teško vratiti dobre ljude”, rekao je Hubert Vetšnig za „Kronen Zeitung“. On je predsjednik građevinske industrije Gornje Austrije.

Potražnja za stanovima ili kućama i dalje postoji, ali finansiranje postaje sve veći problem.

Presudne stavke su stroge kreditne smjernice i visoki troškovi.

„Oni koji se uglavnom bave izgradnjom porodičnih kuća bilježe pad od između 70 i 80 odsto u svojim knjigama narudžbi“, objašnjava Norbert Hartl, građevinski majstor pri Privrednoj komori Gornje Austrije.

Hartl situaciju tokom pandemije korone vidi kao upozorenje.

„U to vrijeme, nakon dugotrajnih karantena, veliki dio stalnog osoblja tražio je posao negdje drugdje. Bojimo se kao vrag svete vode da ćemo izgubiti obučenog kvalifikanog radnika”, rekao je Hartl.

Ovo nije prvi put da Privredna komora upozorava na trend pada u građevinarstvu. Izazovi su „ogromni“, prema riječima predstavnika branše. S jedne strane, visoke tarife za energiju su uvelike povećale cijene građevinskog materijala. S druge strane, kamatna politika ECB-a povećala je troškove finansiranja građevinskih projekata.

Ono što situaciju čini još gorom su nova, stroža pravila za kreditiranje nekretnina dovela su do velikog pada potražnje, posebno u privatnoj stanogradnji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se