13.1 C
Zvornik
02. мај 2024.

„Nebeski dječak i njegov pas“: Kroz 12 ilustracija ispričana priča o stradanju Slobodana Stojanovića

Slikovnica „Nebeski dječak i njegov pas“ govori o Svetom Novomučeniku Slobodanu Stojanoviću.

Dječaku koji je svirepo ubijen 1992. u okolini Zvornika kada se vratio po svog psa. Da se Slobodan nikad ne zaboravi potrudila se i Mirna Jovanović, autor ove slikovnice.

„Meni je bilo bitno da na neki način sačuvamo sjećanje na jednog Svetog Novomučenika, na tako jedno predivno dijete koje je imalo osjećaj za drugo živo biće, mislim u takvim okolnostima, prestrašnim, ratnim, groznim, dijete koje se vrati po drugo živo biće koje je životinjica, meni je taj dio priče prosto nevjerovatan. Da toliko ljubavi ima u jednom djetetu, u jednom živom biću“, kaže Mirna Jovanović.

Mirna je slikovnicu oslikala uz podršku i blagoslov Еparhije Zvorničko-tuzlanske.

Slikovnicu prepunu simbola, uspjela je da prilagodi najmlađima jer se više fokusirala na prijateljstvo i ogromnu ljubav između dječaka i psa, nego na rat.

Na ovaj način Mirna je stvorila prvu neverbalnu slikovnicu u Republici Srpskoj.

„Nema onaj prateći tekst na koji smo navikli u slikovnicama, već da se prosto likovno i slikovno ispriča jedna priča, dovoljno jasno da čitaoci odnosno gledaoci mogu to da isprate. Kada se to završilo, onda sam u oktobru ponudila izdavačkoj kući Sinaj Еparhije zvorničko-tuzlanske i hvala Bogu dragom dobila sam blagoslov Njegovog preosveštenstva Еpiskopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija.“, priča autorka slikovnice.

Reakcije na slikovnicu su pozitivne. Čitaju je i odrasli koji ne mogu da sakriju suze, kada znaju da ni najmlađi nisu bili pošteđeni od  neprijateljske ruke.

Slikovnica „Nebeski dječak i njegov pas“ može se pronaći u crkvenim prodavnicama. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se