22 C
Zvornik
02. мај 2024.

Medvjed Uroš na Sretenje nije ugledao svoju sjenku – stiže proljeće

Medvjed Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju sjenku čime je, prema narodnom vjerovanju, najavio skori dolazak proljeća.

– Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine – uskoro mu se servira doručak, a medvjed Miša je malo stariji i nevoljniji – on kasnije izlazi – rekao je biolog Kristijan Ovari.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću ljeto i zima i, kako se vjeruje, ako tog dana medvjed ugleda svoju sjenku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedjelja. Ako, pak, ne vidi sjenku, zimi se bliži kraj.

– Medvjed se još uvijek nije uplašio svoje sjenke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proljeće dolazi. O tome svejdoči i ovo fantastično vrijeme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako „baba Marta“ ne pokaže zube – rekao je Ovari.

Prema njegovim riječima, sada nije teško predvidjeti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, „medvjedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osjećaju kakvo vrijeme dolazi“.

On kaže da je „mala tajna“ da u zoološkom vrtu medvjedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

– Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika dođete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta – rekao je Ovari.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se