19.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: Srpska neće u ЕU nauštrb gubljenja identiteta srpskog naroda!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska neće podržati proces pristupanja ЕU po cijenu gubljenja identiteta srpskog naroda i tradicionalnih prijatelja.

„Naš stav je da tokom mogućeg procesa priključenja ЕU ne izgubimo svoj identitet. Zato mi ništa ne blokiramo, mi vodimo računa o našim interesima, tačno onako kao to radi Brisel“, rekao je Dodik za „Izvestiju“, a prenosi Srna.

Na pitanje može li BiH u dogledno vrijeme postati član ЕU, Dodik je odgovorio da to ne zavisi od BiH već prvenstveno od birokrata u Briselu.

„Ako oni sada daju mogućnost pregovaračkog statusa za Ukrajinu koja je faktički u vojnom sukobu, od njih se svašta može očekivati. Na taj način sve se svodi na geostrateške uslove Zapada, a na BiH se oni prosto treniraju“, rekao je Dodik.

On je dodao da je BiH većinom prilagodila svoje zakonodavstvo kriterijumima ЕU i dostigla nivo koji Ukrajina ne može dostići za dvije godine, ako uopšte i može dostići ikada.

Dodik je ukazao da je u BiH prije deset godina bilo mnogo više optimizma po pitanju ЕU, ali se problem uvijek javlja kada se u to pitanje uključi ideologija koja vodi zabludi.

„Uslovi Brisela pretpostavljaju gubitak identiteta građana. Oni uvijek vode tome da formiraju neki univerzalni tip ličnosti“, naveo je Dodik i dodao da Srbi ne žele da izgube svoj identitet.

On je naglasio da Srpska nije zainteresovana za unitarizaciju i centralizaciju BiH, već samo za BiH koja će se pridržavati svog Ustava.

„Mi apsolutno ne razumijemo procese u ЕU usmjerene na ukidanje našeg postojanja“, rekao je predsjednik Srpske i ukazao da postoji primjer Belgije, koja nije žrtvovala svoju autonomiju radi stupanja u ЕU.

Odgovarajući na pitanje da li se Srpska plaši da će u slučaju stupanja BiH u ЕU teže graditi odnose sa Rusijom, Dodik je naveo da Srpska neće podržati proces stupanja u ЕU ako se postavi pitanje gubitka njenih tradicionalnih prijatelja.

„Oni nam nameću svoje vrijednosti. Mi nećemo podržati proces stupanja u ЕU ako se postavi pitanje gubitka naših tradicionalnih prijatelja. Na kraju krajeva, niko i ne zna kako će izgledati ЕU“, naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da se ЕU samo brže uništava, da trenutno u Еvropi nema nijednog pravog lidera i političara i da je svima jasno da je Еvropa, slijedeći interese SAD, izgubila svoj značaj.

„Sve više izlazi na vidjelo pitanje unutrašnje nestabilnosti i postaje očevidno da je potrebno mnogo toga mijenjati u savremenoj Еvropi. Pri tome ne vjerujem u to da su mnogi saglasni da budu ti koji ispunjavaju tuđe odluke. Zato sam uvjeren da je ЕU u sadašnjem obliku neodrživa“, dodao je Dodik.

Govoreći o mogućem referendumu o nezavisnosti Srpske, Dodik je rekao da Srpska čeka da neke velike sile kažu da ima pravo na samoopredjeljenje. „Nikada nismo odustajali od potrebe jačanja naše Republike Srpske“, dodao je Dodik.

Na činjenicu da će se BiH raspasti, Dodik je ukazao da je ona kolonija nekih zapadnih zemalja, a da je borba Srpske za njen status antikolonijalna.

„Zato mi nećemo propustiti šansu da mirnim putem zaštitimo svoj status. Na primjer, ako na izborima u SAD pobijedi Donald Tramp, za to se mogu javiti određeni uslovi. To se još može dogoditi. Greška je govoriti da se to nikada neće dogoditi“, dodao je Dodik.

On je istakao da Srpska ostaje u okviru svojih teritorija i da se rukovodi interesima svog naroda. „Mi smo jedan narod sa narodom Srbije i doživljavamo Srbiju kao domovinu. Mi ćemo bezuslovno očuvati subjektivitet Republike Srpske“, naglasio je Dodik.

Navodeći da su Nijemci imali pravo da objedine Istočnu i Zapadnu Njemačku, Dodik je rekao da je moguće da će i srpski narod imati to pravo.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se