16.4 C
Zvornik
02. мај 2024.

Treći put uništena spomen-ploča ubijenim srpskim borcima na Crnom Vrhu

Na Crnom vrhu kod Zvornika nepoznata lica su razbila spomen-ploču koja je postavljena na mjestu stradanja i sjećanja na 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, Policije i civila koje su muslimani iz Srebrenice poubijali iz zasjede 10. septembra 1992. godine.

Ubijeni pripadnici Vojske, Policije i civili bili su u koloni vozila koje su muslimanske snage na dionici puta prema Crnom vrhu iz zasjede presrele i iz šume otvorili vatru na nedužnu kolonu koja nije imala nikakvo vojno obilježje, niti naoružanje.

Razbijenu spomen-ploču na Crnom vrhu primijetili su danas pripadnici Policijske stanice Osmaci prolazeći ovom dionicom magistralnog puta Zvornik-Tuzla.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je Srni da je skrnavljenje spomen-ploče neviđeni vandalizam ispoljen mržnjom prema srpskom narodu i osudio ovo nedjelo koje, kako je naveo, može da uradi samo pomućeni razum zadojen patološkom mržnjom prema svemu srpskom.

Podsjetiši da je ovo četvrto po redu skrnavljenje ove spomen-ploče, uključujući i ogradu, sto i klupe, Marković je izrazio sumnju da je ovo nedjelo muslimana koji dođu iz inostranstva za vrijeme novogodišnjih praznika, koji se za to pripreme i pogodnim alatom poruše spomen-ploču.

Marković je podsjetio da su muslimani tri puta rušili spomen-obilježje na Glođanskom brdu postavljeno u znak sjećanja na 126 srpskih boraca koje su 6. novembra 1992. godine ubile Naserove srebreničke horde.

Naglašavajući da je ovo rušenje prevršilo svaku mjeru, Marković je ukazao da domicilni Bošnjaci iz ovih krajeva tako nešto ne bi uradili, jer postoji interni dogovor da se ne ruše, nego međusobno štite spomenici bilo kog naroda na ovom prostoru.

„Da je ovakvo spomen-obilježje napravljeno u Federaciji BiH, ne bi ostao kamen na kamenu, a oni dođu u srce Republike Srpske, gdje su pravili zločine nad civilima, i ruše spomen-ploče srpskim stradalnicima“, rekao je Marković.

On je najavio da će tražiti od nadležnih da se postave video-kamere, kako bi se zaštitilo skrnavljenje ove spomen-ploče i naglasio da je bilo previše zločina poslije zločina, čemu je i ovo dokaz.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović najoštrije je osudio skrnavljenje spomen-ploče na Crnom vrhu i dodao da će Gradska uprava finansirati postavljanje nove i podržati ugrađivanje video-nadzora.

Ovo je treći put da se ruši spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na ubijenih 11 lica na na Crnom vrhu, dok je u međuvremenu uništena ograda oko nje, a stolovi i klupe odneseni, što je četvrto po redu skrnavljenje ovog spomenika.

Spomen-ploča je prvi put postavljena na mjestu stradanja 10. septembra 2010. godine, a oskrnavljena šest dana nakon postavljanja.

U istoj godini odneseni su sto i klupe postavljene kod spomen-ploče, te isječeni želježni stubovi i lanci oko spomen-obilježja.

U 2013. godini ponovo je postavljena granitna spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena i osveštana nova – treća spomen-ploča na mjestu stradanja pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koja je razbijena upravo ovih dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se