8.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Vučić: Apsolutna većina u parlamentu; U Beogradu sve zavisi od dva faktora

Srbija ne sme da stane, osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu i imaće svakako više od 127 mandata, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da što se Beograda tiče, lista Srbija ne sme da stane ima 38,5 odsto glasova.

– Prvi smo, pobjednička lista! Drugoplasirana lista je Srbija protiv nasilja, zatim trećeplasiran je, na šest odsto, NADA, i zatim na 5,4 odsto SPS i 5,1 Nestorović. Neće se znati ko će formirati vlast u Beogradu, iako gradonačelnik ostaje Aleksandar Šapić. U Beogradu sve zavisti od dva faktora. To je sa kim će većinu formirati Nestorović. Drugi faktor su Dveri i Zavetnici. Kod njih postoji šansa da pređu cenzus, i to može biti faktor koji će mijenjati stvari – rekao je on.

On kaže da su na izborima za pokrajinsku skupštinu Vojvodine, u kojoj ima 120 poslanika, apsolutnu većinu dobila lista Srbija ne sme da stane.

– Od 120 poslanika lista Srbija ne sme da stane imaće između 67 i 69 poslanika. Drugoplasirana je lista Srbija protiv nasilja, sa 28 do 29, znači dvostruko manje i glasova i poslanika. Trećeplasirana je lista SVM sa 9 mandata, pa SPS sa 7 mandata, NADA sa 6 mandata, i neka Ruska stranka sa jednim mandatom u Vojvodini – rekao je predsednik.

On kaže da sa SVM i sa SPS-om imaju 84 od 120 poslanika u Vojvodini.

– Što se tiče KiM lista Srbija ne sme da stane osvojila je 74,2 odsto glasova, a lista Srbija protiv nasilja tek nešto od pet odsto glasova našeg naroda na KiM – kazao je Vučić.

Istakao je da su ozbiljnost i odgovornost doprinijeli ovakvom rezultatu.

– Što se tiče Srbije, na uzorku od 76 odsto, dakle moguće je da se promijeni za plus ili minus 1 odsto. Srbija ne sme da stane na 46,5 odsto, SPN na 23,5, negdje dvostruko više imamo na nivou Srbije. SPS 6,5 odsto, NADA 4,9 odsto, Nestorović 4,7 odsto i SVM 1,9 odsto – rekao je on.

Do sada nisu, rekao je on, pronašli nijedno biračko mjesto u Srbiji na kom je lista Srbija ne sme da stane dobila manje glasova nego na prethodnim izborima.

– Dakle, na svim biračkim mjestima prosječno raste 10 odsto podrška u odnosu na ono što smo imali prije godinu dana – ističe predsjednik Srbije.

Kaže da je ovo apsolutna pobjeda zbog koje je srećan, i da će pokušati da ujedini narod i ljude, ko god bude vladao u Beogradu.

– Ljudi znaju da želimo Srbiji dobro, da moramo da se borimo za EKSPO. A narodu smo obećali da će Srbija biti drugačija zemlja. Ostalo nam je mnogo toga da uradimo! A da poslije 11 godina vladavine dobijete ovakav rezultat, pa ja sam beskrajno srećan – kaže Vučić.

Vučić se zahvalio svim prijateljima, kao i svima u Republici Srpskoj.

– Hvala i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku – naglasio je Vučić.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se