9.3 C
Zvornik
28. април 2024.

Počela predizborna tišina u Srbiji

U ponoć je počela predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

U nedjelju, 17. decembra, održavaju se vanredni parlamentarni, pokrajinski, beogradski i izbori u još više od 60 gradova i opština.

Izborna tišina je period tokom koga je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procjene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Izborna tišina počinje 48 sati prije izbornog dana i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zakonom o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

To se odnosi na televiziju, radio, štampane medije, ali i na internet portale koju su registrovani kao mediji, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Ukupan broj birača na predstojećim izborima je 6.500.165, a prethodno je Republička izborna komisija utvrdila zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima 17. decembra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se