17 C
Zvornik
27. април 2024.

Usvojen nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 35,8 miliona KM

Na jučerašnjoj sjednica Skupštine grada Zvornika usvojen je Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2023. godinu u iznosu od 35.827.500 KM.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je rebalansiran budžet za 1.056.000 KM manji od prvobitnog plana, a razlog su smanjeni prihodi za prvih šest mjeseci ove godine.

„To, naravno, nije ugrozilo izvršenje budžeta, jer smo sve zakonom predviđene obaveze i socijalna davanja izmirili, a nastavlja se i sa realizacijom infrastrukturnih projekata.“

6 1

Usvojena je i Odluka o prihvatanju kreditnog zaduženja u iznosu od 4.000.000 KM od čega je 1.000.000 KM namijenjeno za izgradnju Umjetničke škole u Zvorniku i 3.000.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju puta Zvornik-Šćemlija–Glumina.

„Ovo su dva bitna projekta za grad Zvornik. U okviru Umjetničke škole biće, prije svega, srednja muzička škola za kojom vlada veliko interesovanje, a koja, kad je riječ o oruženju, postoji samo u Bijeljini i Šapcu. Drugi projekat je put Zvornik-Šćemlija-Glumina. NJime ćemo doprineti manjim saobraćajnim gužvama u Karakaju, naročito u špicevima, a za one koji idu prema Oraovcu i Glumini skraćuje se vrijeme putovanja. Dobili smo obećanje od nekih viših nivoa vlasti da će nas podržati, a mi treba da obezbijedimo svoje učešće. Na ovaj način stvaraju se preduslovi da projekat već u sledećoj godini bude realizovan“ – istakao je gradonačelnik.

Danas je donesena i odluka kojom je utvrđena poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području grada Zvornika za 2024. godinu u visini od 0,14 posto, odnosno 0,07 posto za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost. Poreske stope su ostale nepromijenjene u odnosu na prethodne godine, a u odluci je navedeno i da, u slučaju obavljanja deficitarne djelatnosti, obveznik posebnom odlukom Skupštine grada može biti oslobođen obaveze plaćanja poreza.

Odbornici su usvojili i Prijedlog Plana kapitalnih investicija za period 2024-2026. godina sa 36 projekata u oblastima saobraćajna infrastruktura, komunalna infrastruktura, privreda, zdravstvo, zaštita životne sredine, kultura i turizam, obrazovanje i sport i ostali projekti za čiju realizaciju će se u 2024. godini izdvojiti 35.802.000 KM iz budžeta, direktnih donacija, ostalih izvora i iz kredita. Neki od projekata su izgradnja garaže i proširenje parking prostora, izgradnja pješačkih staza uz magistralne i regionalne puteve, izgradnja i rekonstrukcija gradskih ulica i putne infrastrukture u mjesnim zajednicama, izgradnja prečistača otpadnih voda u Tabancima, izgradnja vodovoda Zapad i vodovoda Pilica-Lokanj faza 2, nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Branjevu, izgradnja obaloutvrde rijeke Drine između ušća Hoće i naselja Terminal, razvoj Poslovne zone Jadar, uređenje izvorišta ljekovitih voda i izgradnja pješačkih i trim staza u Kiseljaku i drugi.

Na sjednici je prihvaćen i Godišnji izvještaj o sprovođenju lokalnog plana upravljanja otpadom za 2022. godinu za teritoriju grada Zvornik koji je donesen za period od 2022. do 2027. godine i sadrži podatke, ciljeve i mjere od značaja za efikasno upravljanje otpadom.

Odbornici su usvojili i godišnje programe rada i finansijske planove za 2024. godinu javnih ustanova čiji je osnivač Grad Zvornik i to Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Doma omladine, Rekreativno sportskog centra, Dječijeg vrtića ”Naša radost”, Turističke organizacije, Narodne biblioteke i muzejske zbirke i Doma za starija lica. Donesene su i odluke o visini naknade za rad članova Gradske izborne komisije Zvornik za narednu godinu i o visini naknade koju ostvaruju predsjednici savjeta zvorničkih mjesnih zajednica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se