23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Danas ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Advokat Goran Petronijević izjavio je da ne postoji očitiji primjer politički montiranog procesa od ovog u novijoj sudskoj praksi. Ističe da oni koji žele da Dodika izbace sa političke scene, vrše pritisak da se proces ubrza.

Podsjećamo, Sud BiH nije odobrio da suđenje bude odgođeno kako je predložila odbrana.

„Poslali su danas faksom odgovor iz Suda BiH. Termin suđenja ostaje 20. decembar u 13.00 časova“, rekao je za ATV branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je u petak, 15. decembra, Krivičnom vanraspravnom vijeću Suda BiH i postupajućem sudiji Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o prijedlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banjaluci, kao i prijedlog za odlaganje glavnog pretresa zakazanog za srijedu, 20. decembar.

Dodik i vršilac dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio.

Paralelno sa žalbom, odbrana je podnijela i prijedlog za delegaciju nadležnosti.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se