12 C
Zvornik
29. април 2024.

Dodik stigao u Sud BiH, dočekan aplauzom!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u zgradu Suda BiH, u kojoj će danas biti održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Dodik je dočekan gromoglasnim aplauzom.

Pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ministri u Vladi Srpske, srpski ministri u Savjetu ministara, poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, drugi nosioci javnih funkcija, kao i predstavnici Srba iz FBiH.

Predstavnici brojnih organizacija i zvaničnici Republike Srpske ponovo su se okupili ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu kako bi pružili podršku predsjedniku Republike Srpske.

Ročište je počelo u 13 časova.

Podsjećamo, Sud BiH nije odobrio da suđenje bude odgođeno kako je predložila odbrana.

„Poslali su danas faksom odgovor iz Suda BiH. Termin suđenja ostaje 20. decembar u 13.00 časova“, rekao je za ATV branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je u petak, 15. decembra, Krivičnom vanraspravnom vijeću Suda BiH i postupajućem sudiji Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o prijedlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banjaluci, kao i prijedlog za odlaganje glavnog pretresa zakazanog za srijedu, 20. decembar.

Dodik i vršilac dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio.

Paralelno sa žalbom, odbrana je podnijela i prijedlog za delegaciju nadležnosti.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se