20.4 C
Zvornik
15. мај 2024.

Zvorničko jezero očišćeno od otpada

ZVORNIK – U oktobru je na Zvorničkom jezeru boravio brod, koji je čistio jezero od otpada. Projekat vrijedan 220 hiljada američkih dolara realizuju rotari klubovi iz Bijeljine, Loznice i Visbadena, a Grad Zvornik finansirao je odvoz i odlaganje prikupljenog otpada. Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović zahvalio se svim učesnicima projekta.

Otpad prikupljen na Zvorničkom jezeru
Otpad prikupljen na Zvorničkom jezeru

„Velika zahvalnost našim prijateljima iz rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Visbadena što danas prijatelji iz Njemačke čiste naše Zvorničko jezero, jezero koje je biser grada Zvornika i jedna velika šansa za razvoj turizma kod nas. Nakon ovog ostaje naša obaveza da radimo na jačanju svijesti građana o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine. Čisto životno okruženje je veoma bitan segment u modernom življenju, jer to je nešto što ostavljamo sutra našim pokoljenjima,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

ocisceno zvornicko jezero 2

Ekipa sa brodom čistila je jezero i u avgustu ove godine, a ukupno je prikupljeno oko 30.000 kg otpada, od čega je najviše bilo drveta, vrtnog otpada, stakla i plastike.

„U Zvorniku, odnosno u Bosni i Hercegovini imamo ovaj projekat koji je zajednički projekat rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Visbadena u Njemačkoj, čiji smo mi dio. Naš cilj je da sa našim brodom prikupljamo sav otpad, od plastičnog do onog vrtnog, koji se nalazi na Zvorničkom jezeru i da ga poslije toga lagerujemo na deponiji,“ istakla je Sabine Šrunder iz njemačke kompanije Evervejv.

ocisceno zvornicko jezero 1
Gradonačelnik Bojan Ivanović na Zvorničko jezeru

U naredne tri godine brod će čistiti otpad na rijeci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji. Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih više od stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se