20.9 C
Zvornik
08. мај 2024.

Janjić: Odluka Mostara o latiničnim nazivima je skandalozna i nezakonita

Zamjenik ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Ognjen Janjić rekao je da je skandalozna i sramotna odluka Gradskog vijeća Mostara o adresnom registru ovog grada, kojom se naseljena mjesta, naselja, ulice i trgovi označavaju nazivima samo na latinici, odbacivši amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica, što je jasan je pokazatelj teškog položaja Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

Janjić je rekao Srni u Zvorniku da se ovom odlukom mostarsko Gradsko vijeće izdiglo iznad Ustava i zakona i naglasio da je Ustavom, u članu šest, definisano da su službena pisma u BiH i FBiH latinica i ćirilica.

On je naveo da mostarska odluka dovodi u pitanje odluke Parlamentarne skupštine BiH, koje očito je, kako je rekao, ne važe na teritoriji cijele BiH.

„Ovakva odluka u Mostaru po nekoj logici može dovesti da drugi gradovi na svojim zvaničnim organima donesu takve ili slične odluke“, ocijenio je Janjić.

Prema njegovim riječima, tako grad Trebinje može da donese proglas da na području ovog grada ne postoji obaveza korišćenja zimske opreme ili da Zvornik donese odluku da se sa „A“ kategorijom može upravljati i vozilima koja spadaju u „C“ ili „D“ kategorije, odnosno da grad Doboj donese odluku da je ograničenje brzine na auto-putu na teritoriji Doboja 200 kilometara na čas, ako su vozila registrovana u Doboju.

Janjić ja naglasio da odluka mostarskog Gradskog vijeća da imena ulica, trgova i naseljenih mjesta budu ispisana samo na latinici je van svih zakonskih okvira i ponižavajuća, ne samo za srpski narod u gradu Alekse Šantića, nego za srpski narod u cjelini.

On je pozvao sve u Gradskom vijeću Mostara da još jednom razmisle o ovoj odluci, te da primjene i poštuju zakonodavni okvir koji je dogovoren i uspostavljen na zajedničkim zakonodavnim organima BiH.

Janjić je podsjetio da je Pravilnikom o saobraćajnim znacima definisan način ravnopravne upotrebe pisma iz čega proizilazi da u FBiH prvo bude naziv ispisan latiničnim pismom pa onda ćiriličnim, a u Republici Srpskoj obrnuto.

Parlamentarna skupština BiH je na sjednici Predstavničkog doma 7. juna i na sjednici Doma naroda 15. juna donijela Zakon o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, uvodeći novčanu kaznu u iznosu od 400 do 1.000 KM za prekršaje kojim se ošteti ili izmijeni značenje saobraćajne signalizacije na način da je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma /latiničnom, odnosno ćiriličnom/.

Ističući da će se novčanom kaznom od 500 do 5.000 KM kazniti za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako ukloni ili ošteti saobraćajnu signalizaciju ili opremu puta ili izmijeni značenje saobraćajnog znaka ili opreme puta, Janjić se zapitao znači li ovo da mostarsko Gradsko vijeće po zakonu ne podliježe sankcijama za ovakvu odluku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se