18.1 C
Zvornik
09. мај 2024.

Prijem u Gradskoj upravi za učenike i profesore slovenačke srednje škole

Delegacija srednje škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane (Slovenija), koju čine učenici i profesori, došla je u posjetu Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ Zvornik. Tradicionalno je organizovan prijem u Gradskoj upravi Zvornika i prema riječima gradonačelnika Bojana Ivanovića ovo je idealna prilika za razmjenu iskustava.

„Ovo je dobar način za obrazovanja naših đaka, za razmjenu iskustava i dobrih praksi, što će sigurno doprinijeti kvalitetnijem nivou obrazovanja. Grad Zvornik je opredijeljen za ulaganje u mlade, u obrazovanje, jer to je jedina formula koja će doprinijeti stvaranju boljih uslova, odnosno kvalitetnijeg životnog ambijenta na ovim prostorima. Našim gostima želim dobrodošlicu, da se lijepo osjećaju u našem gradu i da odavde ponesu lijepe utiske,“ istakao je gradonačelnik Ivanović.

ba 2

Učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ domaćini su svojim vršnjacima iz Slovenije. Prema riječima direktorice Biljane Pisić ono što je zanimljivo jeste da današnji gosti imaju 16 godina tačno koliko i traje saradnja dvije škole. Ove uzajamne posjete donose korisna iskustva za unapređenje obrazovanja.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što su oni danas sa nama, a mi ćemo se potruditi da im pokažemo ono što je novo u našem gradu. Mi imamo školski restoran koji nov, i oni su jutros već bili gosti u đačkom restoranu. Nadam se da će ova saradnja trajati dugi niz godina, jer je nije uspjela prekinuti ni korona, ni poplave, ni druge nedaće, koje su nas zadesile,“ rekla je Biljana Pisić.

Dušan Štolfa, direktor Školskog centra „Srečko Kosovel“ iz Sežane smatra da ovaj projekat traje toliko dugo jer se ne temelji samo na ERASMUS programu nego na prijateljstvu.

ab 7

„Neki od učenika koji su do sada bili u ovom projektu danas su već postali prijatelji, kao i njihove porodice. Ovo bi bilo još bolje kada bi Bosna i Hercegovina mogla da koristi ERASMUS sredstva za projekte, jer bi bilo lakše za finansiranje. Ovako moramo se snalaziti na različite načine. Ali mi to uspijevamo, jer kažu gdje je volja tu se nađe i put. Ovo je idealna prilika da svaki put novoj generaciji đaka, ali i profesora pokažemo Zvornik, naš prijateljski grad. Gostoprimstvo vam je vrhunsko, i mislim da bi u riječniku mogli napisati šta znači gostoprimstvo-znači Zvornik,“ istakao je Dušan Štolfa.

Saradnja između dvije srednje škole i zajedničke aktivnosti počele su 2007. godine i od tada se organizuju uzajamne posjete i razmjena iskustava. Za goste iz Slovenije biće organizovana šetnja „Stopama kralja Aleksandra Karađorđevića“ i pozorišna predstava.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se