21.4 C
Zvornik
11. мај 2024.

Pokupljen otpad sa površine Zvorničkog jezera

U oktobru je na Zvorničkom jezeru boravio brod, koji je čistio jezero od otpada. Projekat vrijedan 220 hiljada američkih dolara realizuju rotari klubovi iz Bijeljine, Loznice i Visbadena, a Grad Zvornik finansirao je odvoz i odlaganje prikupljenog otpada. Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović zahvalio se svim učesnicima projekta.

„Velika zahvalnost našim prijateljima iz rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Visbadena što danas prijatelji iz Njemačke čiste naše Zvorničko jezero, jezero koje je biser grada Zvornika i jedna velika šansa za razvoj turizma kod nas. Nakon ovog ostaje naša obaveza da radimo na jačanju svijesti građana o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine. Čisto životno okruženje je veoma bitan segment u modernom življenju, jer to je nešto što ostavljamo sutra našim pokoljenjima,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

a 13

Ekipa sa brodom čistila je jezero i u avgustu ove godine, a ukupno je prikupljeno oko 30.000 kg otpada, od čega je najviše bilo drveta, vrtnog otpada, stakla i plastike.

„U Zvorniku, odnosno u Bosni i Hercegovini imamo ovaj projekat koji je zajednički projekat rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Visbadena u Njemačkoj, čiji smo mi dio. Naš cilj je da sa našim brodom prikupljamo sav otpad, od plastičnog do onog vrtnog, koji se nalazi na Zvorničkom jezeru i da ga poslije toga lagerujemo na deponiji,“ istakla je Sabine Šrunder iz njemačke kompanije Evervejv.

U naredne tri godine brod će čistiti otpad na rijeci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji. Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih više od stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se