9.4 C
Zvornik
05. мај 2024.

Partneri na nivou BiH ponovo bez dogovora o zakonu o Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

U Sarajevu je održan sastanak parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ponovo nije postignut dogovor o zakonu o Ustavnom sudu BiH i da je donekle usaglašen zakon o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti.

– Ostao je problem sjedišta Apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije ni za Apelaciono odjeljenje, već za neki oblik suda, što znači da se nismo dogovorili. Mi smatramo da sjedište Apelacionog odjeljenja treba da bude u Banjaluci, partneri iz FBiH da bi trebalo da bude na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj – rekao je Dodik, dodavši da sastanak nije dao rezultat.

On je rekao da su pomenuta dva zakona razmatrana „u paketu“, ali da se nisu usaglasili i da zato nije postignut dogovor.

Dodik je rekao da je ovo bio ključni sastanak, ali da izostanak dogovora ukazuje da sljedeći sastanak neće biti moguć

– Ako je Banjaluka ljudima iz FBiH sporna, onda oni negiraju državnost i sve ostalo – istakao je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti nije sporan, ističući da je „uzrok svih problema mentalitet prihvatanja protektorata u FBiH i potreba da slušaju strane ambasadore“.

– S druge strane, iz Banjaluke dolazi mantalitet suverenosti. Mi uvijek ovdje dođemo spremni, usaglašeni, nemamo problem da nešto dogovorimo. S druge strane, imamo ministre i predstavnike stranaka koji na sastanku kažu da ne mogu garantovati da će njihovi poslanici glasati za ono što se oni dogovore. Oni su žrtve psihologije protektorata i prihvatanja nametnutih rtješenja – naglasio je Stevandić, koji je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da se važna tema o kojoj se danas nisu posebno određivali odnosi na uspostavljanje bh. korodinatora kada je u pitanju korištenje IPA sredstava.

– Ne postoji definisan sistem u okviru BiH, ostao je dogovor da ćemo o tome razgovarati kako bismo došli do uspostavljanja te strukture. Mi iz Republike Srpske insistiramo da Vlada Srpske mora da bude uključenja u sve faze i aktivnosti, kao i Kolegijum za EU integracije – navela je Cvijanovićeva, koja je srpski čalan Predsjedništva BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se