20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Na Zapadu će još dugo morati da računaju na Milorada Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će na Zapadu morati da još dugo da računaju na Milorada Dodika.

– Da li će ga zatvoriti u zatvor zato što ne poštuje /Kristijana/ Šmita, pa ja sam kozaračko dijete, ja sam vaspitavan na strahu od Nijemaca i ustaša. I sad meni dođe pobornik fašizma kakav je Šmit da mi nešto kaže. E ne može – rekao je Dodik za „Sputnjik“.

On je podsjetio da je Šmit u BiH nelegalno, da nije potvrđen rezolucijom Savjeta bezbednosti.

– Odjednom je pokušano da se nametne da visokog predstavnika bira neki PIK /Savjet za implementaciju mira/, slučajno izabrana grupa zemalja koja je sebe proglasila nekim prijateljima BiH, koji žele i misle da mogu njome da upravljaju. Imenujte vi svog visokog predstavnika, ali po Dejtonskom sporazumu to ne može da bude niko drugi do onaj izabran po proceduri koja je predviđena – istakao je Dodik.

O procesu protiv njega u Sudu BiH u Sarajevu zato što ne poštuje nelegalne odluke nelegalnog visokog predstavnika, Dodik je rekao da bi svako pomislio da je to neka šala i da je to nevjerovatno da uopšte postoji.

Dodik je napomenuo da ni Tužilaštvo ni Sud BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH. „Nelegalno tužilaštvo, neustavan sud, gone mene, legalnog predsjednika Republike Srpske i kažu da sam ja potpisao ukaz na zakon koji je donijela Narodna skupština“, kaže Dodik.

On je dodao da u Ustavu piše da predsjednik Republike potpisuje ukaz o proglašenju zakona kao u mnogim drugim demokratskim zemljama, te da čak nema ni mogućnosti da ospori taj zakon.

Dodik je upitao i kako je moguće da se neko ko je završio pravo nije ni usprotivio da kaže da to nije u skladu sa Ustavom.

On smatra da je sve to samo da bi se svetili Srbima, da žele njega da sklone, a onda je sljedeća stepenica da se oduzme sva imovina Republici Srpskoj.

– Šmit bi napisao odluku i vjerovatno potpisao onog dana kada bi odlazio iz BiH – u četiri sata petkom popodne ima avion za Njemačku, a on bi u 15.45 potpisao zakon da sva imovina pripada BiH i da nema više Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se svemu tome usprotivio jer je njegovo da može da spozna ili pretpostavi šta je sljedeći korak.

– E, mi kažemo – ako nas tjerate iz BiH, onda će otići čitava Republika Srpska. Prihvatili vi na Zapadu ili ne prihvatili, ne možete da nam ovo radite. Nećemo to da dozvolimo – istakao je Dodik.

Јedina šansa za miran život u BiH je miran razlaz i da niko nikom ne pravi probleme.

– Mi to hoćemo. I Hrvati bi, mada neće da o tome govore javno. Ali, muslimani smatraju da njima pripadaju i Banjaluka, i Laktaši, i Trebinje, i Novi Grad… Nekada im u šali kažem da i kada bi sve to dobili, nemaju kapacitet da upravljaju. Ne mogu da upravljaju sa 24 odsto teritorije gdje su dominantna većina, stalno imaju neke probleme i da nema stranaca bili bi u haosu – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su ovdje jedini državotvoran narod koji zna šta je država.

– Zato i živimo u Republici Srpskoj kao državi. Ne sviđa se to engleskom ambasadoru, baš me briga. Ne sviđa se ni američkom, pa šta mogu. To što se njima ne sviđa Republika Srpska, ne znači da ona ne treba da postoji – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba da postoji, ne da bi ih iritirala, već zato što je to interes ovog naroda.

– Kada kažemo da živimo u Republici Srpskoj kao u slobodnoj državi, tako mislimo i tako živimo. Mi koji mislimo da su Amerika, Britanija i drugi, zlotvori za srpski narod, mislimo da to i jesu – rekao je Dodik i podsjetio na bombardovanje, na ono što rade na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori.

Svugdje su antisrpski, ocijenio je Dodik i dodao da to nije prijateljstvo već neprijateljstvo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se