20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Branimir Glavaš proglašen krivim za zločine nad Srbima

Objavljena je nepravosnažna presuda u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“. Proglašeni su krivima.

Glavaš je osuđen na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine.

Osim Glavaša, na četiri godina zatvora nepravosnažno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnji komandir voda specijalne jedinice za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Županijski sud nakon ponovljenog suđenja Glavaša je ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima, zbog čega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne.

Nova nepravosnažna presuda donesena je nakon jednog od najdužih postupaka hrvatskog pravosuđa.

Uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Glavaš i drugi optuženi ponovili su na ročištu sredinom januara pred zagrebačkim Županijskim sudom da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženih Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Zagrebačko Županijsko tužilaštvo odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalima, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića kojeg su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

Glavaš je bivši političar koji je najprije bio u HDZ-u, a potom je osnovao i vlastitu stranku.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ali, Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu i suđenje Glavašu i drugima optuženim ponovo započeo 2017, te je još jednom ispočetka krenulo u oktobru 2021. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se