6.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Mogućnosti grijanja grada Zvornika energetskim resursima iz „Alumine“

Kompanija „Alumina“ svojim energetskim resursima mogla bi da obezbijedi grijanje potrošača u gradu Zvorniku, koji trenutno koriste usluge „Zvornik-stana“. Na ovu temu razgovaralo se na sastanku u „Alumini“, gdje su predočene mogućnosti realizacije ovog projekta. Odavno već postoji inicijativa da najveći zvornički kolektiv korišćenjem svojih resursa energije, odnosno tople vode, učestvuje u toplifikaciji grada Zvornika.

-Juče smo održali prvi sastanak o mogućnostima izgradnje toplovoda, koji bi iz „Alumine“ toplu vodu isporučivao „Zvornik-stanu“ za potrebe grijanja stanovništva i poslovnih prostora u gradu – kaže Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika, koji je inicirao sastanak rukovodstva „Zvornik-stana“, čelnika grada i Uprave „Alumine“ i inženjerskog kadra ove kompanije kako bi se sagledale mogućnosti buduće saradnje na poslovima grijanja Zvornika.

Prema riječima Ivanovića, razlog za pokretanje ove ideje jeste nestabilno tržiste gasa, kako u pogledu cijena, koje konstantno rastu, tako i u budućnosti neke ukupne buduće isporuke gasa.

-Kako bi izbjegli neke neželjene scenarije, interes nam je da napravimo novi sistem grijanja, koji bi bio jeftiniji za stanovništvo, a istovremeno i sigurniji. Prvi korak jeste izrada studije izvodljivosti, iz koje ćemo vidjeti sve mogućnosti grijanja na ovaj način – rekao je Ivanović.

Direktor „Zvornik-stana“ Stevo Savić kaže da je ovo preduzeće izuzetno zainteresovano za realizaciju ovog projekta, a jedan od ključnih razloga, po riječima Savića, je taj što „Zvornik-stan“ nema alternativno snabdijevanje sa drugim energentima, pošto su postojeća mazutna postrojenja koja posjeduju praktično neupotrebljiva zbog jako lošeg stanja u kojem se nalaze.

-Problemi i trzavice usljed geopolitičkih dešavanja u pogledu sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom jedan su od otežavajućih momenata, kao i sama cijena ovog energenta koja je, u posljednje vrijeme, značajno porasla – kaže Savić, iznoseći najnoviji primjer Vlade Bugarske, koja je donijela odluku da uvede porez na tranzit gasa kroz tu zemlju.

Po njegovim riječima, ukoliko dođe do realizacije ove odluke, to bi se odrazilo i na povećanje cijene gasa u Bosni i Hercegovini za nekih 30 odsto.

-Sve su to izazovi koji nas tjeraju da tragamo za alternativnim rješenjima i logično je da pokušamo iscrpiti sve ideje i mogućnosti u energetskom sistemu koji posjeduje kompanija „Alumina“ , te u tom pravcu pokušamo pronaći alternative koje bi značile sigurnost ne samo u našem budućem poslovanju, već i kad je u pitanju obezbjeđenje adekvatnog i kvalitetnog grijanja grada Zvornika – ističe Savić, dodajući da je „Zvornik-stan“, nakon ovog sastanka, preuzeo obavezu da stručnim službama „Alumine“, prije svega Tehničkom birou ove kompanije i ljudima koji će biti angažovani na ovom projektu, dostavi tehničke podatke koji se odnose na sistem grijanja, kao i čitav niz drugih parametara, bitnih za dimenzionisanje projektnog zadatka i izradu određenog prijedloga tehničkog rješenja.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Zoran Stevanović kaže da je još na početku njegove karijere na čelu opštine Zvornik, prije 15 godina, bio začetnik ideje da se krene u realizaciju jednog ovakvog projekta, slično primjerima koje imaju Ugljevik i Tuzla, gdje se iz tamošnjih elektrana, odnosno termoelektrane, višak tople vode transportuje do naseljenih mjesta Tuzle i Ugljevika radi grijanja stambenih i poslovnih prostorija.

-Već tada se rodila ideja da to pokušamo napraviti i u Zvorniku kako bi značajno pojeftinili cijenu grijanja po kvadratnom metru stambenog i poslovnog prostora u našem gradu, te samim tim obezbijedili kontinuitet u snabdijevanju i nezavisnost od berzanskog kretanja cijene gasa – kaže Stevanović, podsjećajući da su razgovori na ovu temu vođeni i sa litvanskim rukovodstvom fabrike dok su upravljali ovim kolektivom.

Onda se, nastavlja Stevanović, desio stečaj u Fabrici glinice „Birač“, što je praktično dovelo do nemogućnosti reagovanja po ovom pitanju u stečajnom postupku. U takvim okolnostima, kako objašnjava predsjednik Upravnog odbora „Alumine“, nije bilo prostora, volje, a ni snage , da se bilo ko bavi ovom temom, jer je bila borba da se sačuva fabrika i radna mjesta.

-Sada, kada je mnogo sudskih sporova riješeno i kad smo došli do situacije da se nazire kraj stečaja u „Biraču“, vrijeme je da se napravi jedna studija i urade moguća tehnička rješenja, te da se krene u tom pravcu – ističe Stevanović.

On kaže da je budućnost grijanja u Zvorniku u svakom slučaju u mogućnosti korišćenja tople vode iz ove fabrike.

-Svjedoci smo poskupljenja gasa i ove godine i minusa koji je „Zvornik-stan“ napravio za prethodnu grejnu sezonu, gdje je ostavio iste cijene ne pomjerajući ih na štetu naših sugrađana, što je ovo preduzeće dovelo u vrlo tešku situaciju. Očekujemo da u narednom periodu topla voda konačno krene iz ove fabrike prema gradu i da Zvornik dobije stabilno snabdijevanje energetskim resursom iz „Alumine“, a da građani Zvornika imaju stabilno i značajno jeftinije grijanje u odnosu na ono koje danas plaćaju – zaključuje predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se