17 C
Zvornik
01. децембра 2023.

Mjere bezbjednosti u BiH podignute na viši nivo

Mjere bezbjednosti u BiH podignute su na viši nivo zbog sukoba na Bliskom istoku i opasnosti od terorizma.

Bezbjednosne strukture upozoravaju da se pripremaju brojni teroristički napadi širom Evrope i da u BiH mnoge terorističke strukture imaju svoje uporište.

U Austriji su na ulici i pripadnici vojske, Slovenija ukida Šengen, pooštravaju se kontrole na unutrašnjim granicama zemalja Evropske unije.

Američki Stejt department izdao je upozorenje svojim državljanima da budu na oprezu prilikom putovanja ili boravka u bilo kojoj zemlji svijeta.

Evropa povećava nivo bezbjednosti zbog opasnosti od terorizma – prati je i BiH. Zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić od svih bezbjednosnih agencija u sastavu Ministarstva zatražio je da budu preduzete mjere za obezbijeđivanje bezbjednosti građana i imovine.

– Takođe sam tražio od njih da hitno odgovore koje su mjere i radnje preduzeli kako bi mogli obavijestiti javnost, a da ne ugrozimo preduzete mjere – rekao je Nešić.

Sve bezbjednosne strukture informisane su da se pripremaju brojni teroristički napadi širom Evrope, upozoravaju bezbjednjaci. Ističu da je evropski kontinent posebno ugrožen jer mnoge terorističke organizacije imaju uporišta u Evropi, a najviše je takvih, kažu, u BiH u kojoj su brojni džihadisti ostali nedirnuti.

– BiH je u posebnom problemu. Oni koji su režirali terorističke akcije, oni koji su slali Muamera Topalovića da ubija porodicu Anđelić, koji su slali Enesa Omeragića da ubija dva vojnika, oni koji su poslali Nerdina Ibrića da ubije policajca u Zvorniku, oni koji su poslali ljude na američku Ambasadu – ta grupa je ostala nedirnuta. Teroristička organizacija koja je posla 500 Bošnjaka u džihad je nedirnuta – ističe stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Galijašević upozorava da je „Muslimansko bratstvo“ formiralo Hamas, te da je centar te organizacije u Sarajevu, u kojem djeluje kroz organizaciju „Muslimanska braća“. Ista ta organizacija u ratu je formirala odred El mudžahedin koji je činio najsvirepije zločine nad Srbima. Radikalne islamističke ciljeve ima i oko 400 terorista obučavanih na prostoru Kosova i Metohije.

– Siguran sam da će se ti pojedinci sada priključiti na poziv Hamasa, Hezbolaha, ISIS-a, i otići na to područje da ratuju zajedno sa njima zbog njihovih ciljeva – kaže stručnjak za bezbjednost Miroslav Bjegović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da je jedan od osnovnih ciljeva terorističkih napada, kakav je bio napad za „Krvavi šabat“ 7. oktobra, da isprovocira druge da krenu istim putem.

Nakon početka sukoba na Bliskom istoku uslijedio je niz terorističkih napada – ubistva u Briselu, dojave o bombama u Francuskoj, molotovljevim koktelom na sinagogu u Berlinu, uzbune u Rimu. Evropski ministri unutrašnjih poslova na nogama. Migraciona strategija nije dala rezultate. Moraju biti pooštrene kontrole migranata i tražilaca azila, pa čak i uz upotrebu sile protjerani oni za koje se smatra da predstavljaju bezbjednosni rizik.

– Bez, naravno, miješanja svih ljudi koji stižu u Evropu sa potencijalnim teroristima. Ali očigledno je da ta veza postoji, tako da od sada moramo da primjenjujemo pakt o migraciji i da prekinemo diskusije – kaže francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Devet članica EU pojačalo je i privremenu kontrolu unutrašnjih granica. Tokom vikenda nadzor na granici sa Slovenijom uvešće i Italija, a od subote desetodnevnu kontrolu uvodi i Slovenija sa Hrvatskom i Mađarskom.

Hrvatska traži od BiH snažniju saradnju u kontroli migranata na granici.

– Što se tiče Hrvatske, mi imamo 6.700 graničnih policajaca koji čuvaju hrvatsku granicu i sa te strane smo jasno rekli da Hrvatska ima snage i načina da čuva svoju granicu, ali da je pitanje izlaska iz BiH nešto pri čemu bi iskustva Fronteksa mogla pomoći – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da je pooštravanje mjera na unutrašnjim granicama u EU potpuno negiranje Šengena i da govori o ozbiljnim problemima, pa i mogućem unutrašnjem raskolu u Evropi, čije članice se okreću sebi i svojoj zaštiti.

Zabrinjava i podatak da je među počiniocima terorističkih napada mnogo onih koji su na prostor Evrope ušli migrantskim rutama, a migraciona politika nije dala rezultate.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se