21.4 C
Zvornik
11. мај 2024.

Gradonačelnik na sastanku sa zamjenicom Ombudsmana za djecu Republike Srpske

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović povodom Dječije nedelje razgovarao je sa Jovankom Vuković, zamjenicom Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

„Od prošle godine u Zvorniku imamo uredovni dan Ombudsmana za djecu i omogućili smo da naši građani, koji imaju potrebu za pravnim savjetovanjem do istog mogu doći vrlo lako i jednostavno. Iz razgovora smo došli na ideju da se formira neka vrsta gradskog savjetovališta za brak i porodicu, za djecu i mlade. Ovakav vid pomoći mladima vidimo kao prijeku potrebu uzimajući u obzir pritiske, kojima je moderna porodica izložena,“ istakao je gradonačelnik Ivanović.

Prema riječima Jovanke Vuković, zamjenice Ombudsmana za djecu Republike Srpske saradnja sa gradom Zvornikom je na zadovoljavajućem nivou. Uredovni dan svakog prvog utorka u mjesecu u Zvorniku pokazao se kao pozitivan korak, a prema dosadašnjim iskustvima najčešće su ugrožena prava djeteta, tj. pravo na održavanje ličnog kontakta sa drugim roditeljem iz visoko konfliktnih razvoda.

„.Razgovarali smo o ulozi lokalne zajednice u ostvarivanju dječijih prava i unapređenju načina zadovoljavanja dječijih potreba. Grad Zvornik preduzima dosta aktivnosti, ali smo u razgovoru detektovali još neke koje bi mogle da se realizuju na nivou lokalne zajednice, čime će se unaprijediti položaj i prava djece. Posebno sam bila srećna juče kada sam vidjela da su u Zvorniku djeca preuzela ključeve grada i da su iznijeli svoje potrebe i šta bi to bilo dobro za njihov grad. Smatram da je veoma važno, a to sam sugerisala i gradonačelniku, da se saslušaju potrebe djece, jer oni će najautentičnije prepoznati šta to njima treba,“ rekla je Jovanka Vuković, zamjenica Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Saradnja svih institucija, lokalne zajednice i Ombudsmana za djecu je važna i u najboljem interesu djece, zaključeno je na sastanku. U okviru Dječije nedelje zamjenica Ombudsmana za djecu održala je radionicu u OMŠ „Vojin Komadina“ na temu „Škola prijatelj djece“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se