17 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik stigao u sud

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je danas u Sud BiH gdje bi trebalo da se izjasni o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik je u pratnji advokata Gorana Bubića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović kroz vip ulaz ušao u zgradu Suda BiH.

U Sarajevo su da bi podržali Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića stigli, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, drpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović.

Tu su i potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Anja LJubojević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnici opština u sastavu grada.

Ispred Suda je ogroman broj novinara.

Očekuje se da će se Dodik obratiti novinarima nakon ročišta.

Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebali da se izjašnjavaju između 13.00 i 16.00 časova, i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio branilac predsjednika Srpske.

Sud BiH prethodno je odbio kao „neosnovane“ prigovore branilaca predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

Glavni pretres u postupku protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ vodiće sudija pojedinac koji će biti izabran putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS sistem.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom donio odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se