16.4 C
Zvornik
19. јун 2024.

U trci za posao 1.228 kandidata

Na ovogodišnji javni poziv Zavoda za zapošljavanje “Zajedno do posla” prijavilo se 1.228 nezaposlenih iz Srpske, a ko će doći do radnog mjesta, biće poznato nakon što pristigle prijave budu obrađene jer mjesta ima za 1.151 radnika.

Zainteresovani poslodavci i nezaposleni na konkurs u sklopu projekta “Zajedno do posla”, čija je vrijednost šest miliona maraka, mogli su se prijaviti tokom avgusta. Predviđeno je zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa biroa iz šest ciljnih grupa, a riječ je o djeci poginulih boraca VRS, zatim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima, kao i djeci demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida koja su na evidenciji nezaposlenih duže od 12 mjeseci.

Priliku da dođu do radnog mjesta dobila su i teško zapošljiva lica iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, te djeca poginulih boraca sa diplomom fakulteta bez radnog iskustva. Program se sprovodi kroz četiri komponente, a u sklopu svake predviđeno je sufinansiranje u iznosu od 5.000 maraka po nezaposlenoj osobi.

– Od ukupnog broja prijavljenih po navedenom programu, 169 osoba je konkurisalo za komponentu samozapošljavanje, odnosno pokretanje vlastitog biznisa, dok je 1.059 nezaposlenih lica prijavljeno za komponentu zapošljavanje kod poslodavca, odnosno 419 poslodavaca je iskazalo potrebu za zapošljavanjem pomenutog broja radnika – naveli su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da navedeni podaci nisu konačni budući da se zahtjevi podnose u biroima prema mjestu obavljanja djelatnosti poslodavca, a nadležni biroi imaju rok od osam dana od dana zatvaranja javnog poziva za dostavljanje dokumentacije u centralnu službu.

U Zavodu dalje navode da je interes za zapošljavanje radnika iskazalo 37 javnih preduzeća, te 382 poslodavca iz oblasti privrede.

– Javna preduzeća su konkurisala za zapošljavanje 118 radnika, dok su privatne kompanije iskazale potrebu za 941 nezaposlenim – rekli su u Zavodu.

Kada je u pitanju samozapošljavanje, u Zavodu kažu da je najveći broj kandidata iskazao interes za pokretanje vlastitog biznisa u oblasti uslužnih djelatnosti, građevinarstva i prerađivačke industrije.

– Za samozapošljavanje u uslužnim djelatnostima prijavila su se 52 kandidata, za građevinarstvo 37, a za prerađivačku industriju njih 35. Sopstveni biznis u oblasti poljoprivrede želi da pokrene 23 nezaposlenih, u ugostiteljstvu 11, trgovini deset, te šumarstvu jedno – rekli su u Zavodu.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić kaže za “Glas” da su vrlo zadovoljni iskazanim interesovanjem nezaposlenih i poslodavaca jer broj prijava iz godine u godinu premašuje broj raspoloživih mjesta.

– Sada slijedi obrada prispjelih prijava kako bi utvrdili ko ispunjava uslove javnog poziva. Moguće je da ima građana koji su se prijavili, a da su već ranije koristili naša sredstva po navedenim osnovama, tako da oni ne ispunjavaju uslove. U slučaju da budemo imali više kandidata koji ispunjavaju uslove u odnosu na broj raspoloživih mjesta, odluku o proširenju liste može donijeti isključivo Vlada RS, jer ona odobrava sredstva – pojasnio je Vujičić.

Pomoć privredi

Kada je u pitanju program podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika, a kojim je predviđeno pet miliona maraka, u Zavodu kažu da su se do sada prijavila 242 poslodavca. U Zavodu su ranije rekli da će javni poziv za povrat poreza i doprinosa trajati dok ne budu potrošena planirana sredstva, najkasnije do kraja godine.

Povezana vijest: JU Zavod za zapošljavanje: Javni poziv za program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se