17 C
Zvornik
27. април 2024.

Šmit otkazao posjetu Banjaluci, shvatio da je nepoželjan 

Kristijan Šmit odustao je od dolaska u Banjaluku. Nakon naredbe o zabrani sastanaka u institucijama Republike Srpske, otkazao je susret sa potpredsjednikom Srpske Ćamilom Durakovićem. Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da je dobro što je Šmit shvatio da je nepoželjan u Srpskoj i nije došao u Banjaluku. Zbog Šmitovog nedolaska žali Ćamil Duraković. Smatra da je Šmit kapitulirao, a sa njim i međunarodna zajednica u BiH. Iz OHR-a samo saopštenje u kome stoji da spektakularno najavljivana posjeta, nije bila definitivno dogovorena.

Republika Srpska ostaje stabilna uprkos neovlaštenom i nelegalnom intervencionizmu kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naglasio je da je Kristijan Šmit taj koji izaziva, ali da je dobro što je odustao od današnjeg najavljenog dolaska u Banjaluku, jer je u Srpskoj nepoželjan.

– Bilo šta on odluči li da djeluje za nas nije obavezujuće, on ne može da uđe ni u jendu instituciju Republike Srpske. Bilo skim da se želi sastati njemu nije na raspolaganju to što on misli da jeste, njemu je to savršeno jasno. Vidim da je odustao da dolazi danas u Banja Luku to može da bude korisno u smislu njegovog shvatanja da nije dobro došao – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Šmit je za danas dogovorio sastanak sa potpredsjendikom Srpske, Ćamilom Durakovićem, da bi samo par časova prije zakazanog termina otkazao. Prethodno je generalni sekretar predsjednika Republike izdao naredbu o zabrani korišćenja službenih prostorija, uključujući i one koje koriste i potpredsjednici Srpske, za sastanke sa Šmitom, koji se lažno predstavlja, kao Visoki predstavnik. Duraković Šmita smatra dobrodošlim, ali u institucijama koje predstavlja, kao legitimni predstavnik a ne u kafani, kao što je bilo pokušaja. Duraković nije krio razočaranje, istakavši, da je otkazivanjem današnjeg sastanaka „međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo“, kapitulirala.

– Meni je to neozbiljno odmah da kažem i ne postoji valjan razlog, ne postoji opravdan razlog zašto je on to tako uradio. To je za mene loša poruka jer, najavite se jedan dan, drugi dan otkažete a mi nr znamo razloge, meni je to pomalo neozbiljno da budem iskren – istakao je Duraković.

I dok Duraković tvrdi da je sastanak bio dogovoren iz OHR suprotni stavovi. U saopštenju tvrde da posjeta Šmita Banjaluci nije bila definitivno dogovorena.

– Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom – navodi se u saopštenju OHR-a.

Postavlja se pitanje da li je „orkestriranu pozorišnu predstavu“ priredio sam Šmit. Јer najave zvaničnog dolaska nije bilo.

– Kancelarija visokog predstavnika ima neki subjektivitet, ta kancelarija nikada nije uputila MUP-u Srpske dopis da će bilo ko iz OHR, ni automobil ni ljudi doći u Banjaluku. Znači to su klasični provokatori – poručio je Nenad Stevandić, predsjendik Narodne skupštien Republike Srpske. 

 Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu minstara, kaže da je to sve posljedica nervoze Šmita. 

-Јa to doživljavam kao nervozu gospodina Smita i potvrdu da on sam počinje da sumnja u svoj mandat – istakao je Amidžić.

Da Kristijan Šmit nije dobrodošao u Srpsku i da će kad tad odgovarati za napad na ustavni poredak, stav je potparola SNSD-a Radovana Kovačevića. Danas se i opozicija ogradila od sastanka sa Šmitom, iako se u predhodnom periodu moglo čuti kategorično „razgovarati sa svima“. Iz SDS-a su iskoristili priliku da komentarišu, potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

A jasno je kako je sijao predsjednik Republike Srpske, poštujući Ustav i volju naroda, što je jasno pokazao više puta. Izbor građana je onaj koji se bori za institucije Srpske, pa čak i po cijenu toga da je stalna meta stranaca, koji uvode sankcije i podižu političke optužnice.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se