20.4 C
Zvornik
07. мај 2024.

Održana 21. redovna sjednica Skupštine grada

Na 21. skupštinskom zasijedanju usvojen je Izvještaj o realizaciji Plana kapitalnih investicija 2022-2024. godina. U 2022. godini bila je predviđena realizacija ili početak realizacije 34 kapitalna projekta. Po oblastima, najveći procenat realizacije je ostvaren u oblasti saobraćajne infrastrukture, slijede oblasti obrazovanja i sporta, zaštite životne sredine, zdravstva i ostalo.

Odbornici su doneli odluku o raspodjeli suficita po godišnjem finansijskom izvještaju budžeta Grada Zvornika za 2022. godinu u iznosu od 270.228 KM.

Usvojili su i Izvještaj o izvršenju budžeta grada Zvornika za prvih šest mjeseci tekuće godine. Ukupna budžetska sredstva, primici/prilivi i neiskorištena sredstva po osnovu obveznica i kredita iz prethodnih godina realizovana su sa 13.246.134 KM. Poreski prihodi ostvareni su u iznosu od 10.870.447 KM, a neporeski prihodi u iznosu od 1.243.928 KM, dok su ostalo grantovi, transferi, primici. U odnosu na prethodnu godinu ostvarenje poreskih prihoda je nešto manje, a neporeskih prihoda veće.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović rekao je da su rashodi veći od prihoda, a da je razlog tome, prije svega, prihod od PDV-a koji je u prvih pet mjeseci bio značajno manji.

„Već od juna na ovamo došlo je do određene stabilizacije i očekujemo da do kraja godine budžet bude uravnotežen.“

Na današnjoj sjednici gradske Skupštine donesena je i Odluka o uklanjanju objekata u gradu Zvorniku radi izgradnje parking prostora. Radi se o objektima koje je u prethodnom periodu kupio Grad Zvornik, a koji se nalaze na prostoru ”B-blokova”.

„U prethodnom periodu najavljivao sam da ćemo stalno raditi na proširivanju kapaciteta parkirališta. U tom cilju je donesena i prethodno pomenuta odluka, kao i Odluka o kupovini nepokretnosti u crvenoj zoni čime ćemo obezbijediti 20 novih parking mjesta“ – istakao je gradonačelnik.

Odbornici su jednoglasno usvojili i Odluku o pokretanju inicijative za osnivanje Srednje umjetničke škole “Vojin Komadina“ u Zvorniku.

Gradonačelnik Ivanović je pojasnio da je inicijativu stigla iz Osnovne muzičke škole i od roditelja čija djeca pohađaju ovu ustanovu.

„S obzirom da postoji interesovanje da djeca nakon završene osnove muzičke škole upišu i srednju, a jedan od argumenata su i dobri rezultati koje postižu, i imajući u vidu da dosta roditelja nije u mogućnosti da školuje djecu u muzičkim školama u drugim gradovima, donesena je ovakva odluka. Nadam se da ćemo dobiti odobrenje Ministarstva prosvjete i za očekivati je da Srednja umjetnička škola u Zvorniku zaživi od septembra 2024. godine.“

Danas je usvojena i Odluka o osnivanju organizacione jedinice Dječijeg vrtića „Naša radost-3“. Na ovaj način reguliše se pravni status nove organizacione jedinice koja se nalazi u izdvojenom dijelu novog objekta ove predškolske ustanove.

Odbornici su doneli i Odluku o izmjeni dijela Regulacionog plana užeg urbanog područja grada Zvornika i dijela industrijske zone Birač-Karakaj, te o prihvatanju poklona nepokretnosti označenih kao kp.br. 1067/3 KO Križevići i o prodaji nepokretnosti kp.br 526/16 KO Zvornik grad neposrednom pogodbom radi kompletiranja građevinske parcele.

Usvojene su i informacije o stanju vodosnabdijevanja na području grada, kao i pružanju drugih komunalnih usluga, te o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području grada za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se