18.1 C
Zvornik
01. децембра 2023.

MUP Srpske: Prestati sa huškačkom atmosferomMUP Srpske:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je predstavnike pojedinih federalnih medija, bošnjačkih udruženja i političara iz reda bošnjačkog naroda da prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer, kako se u saopštenju dodaje, stvaraju napetost i huškačku atmosferu.

„Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne prijedloge kojim će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu“, saopštio je MUP Srpske.

Dodaju da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje bezbjednosti na području Srpske bude povoljno i  da su garant bezbjednosti svim građanima Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju.

„Podsjećamo, na području Republike Srpske održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Koordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se Dan nezavisnosti BiH u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera)“, ističu iz MUP-a Srpske.  

Kako dodaju, nikada nijedan nije zabranjen, niti su evidentirani incidenti, prije svega jer su policajci preduzeli sve potrebne mjere i radnje. 

„Policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima RS“, navode iz MUP-a Srpske.

Saopštili su i niz aktivnosti koje su preduzeli po prijavama, uključujući i slučaj u Osmacima, gdje su, u okviru istrage postupanja pripadnika Policijske stanice Osmaci prema maloljetniku bošnjačke nacionalnosti, uhapšena četiri policijska službenika te policijske stanice.

Istakli su, između ostalog, i da se istraga u vezi sa razbojništvom nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

„U predmetu fizičkog napada na O.M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela ‘Teška tjelesna povreda'“, naveli su iz MUP-a Srpske.

Kako dodaju, u slučaju  napada na S.S. iz Zvornika, koji se dogodio 3. septembra u Gornjoj Kamenici u saobraćaju, policajci su u roku od nekoliko časova identifikovali i uhapsili B.J. i B.O. iz Zvornika. 

„O svemu tome je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Napominjemo da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog. Iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni ‘napadi na povratničku populaciju’, iako su ovo prije svega napadi na građane Republike Srpske“, naveli su iz MUP-a Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se