25.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Nova anketa: Tramp uvećao prednost u odnosu na Bajdena

Da se ​​izbori u Sjedinjenim Državama održe danas, bivši američki predsjednik Donald Tramp pobijedio bi aktuelnog lidera Džozefa Bajdena sa 10 odsto prednosti, pokazala je anketa „Vašington posta“ i „Еj-Bi-Si njuza“.

Ovi podaci su ujedno i najveće Trampovo vođstvo od kada su obojica objavili kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Anketa je pokazala da bi 52 odsto ispitanika izabralo Trampa, a 42 odsto bi se priklonilo Bajdenu, dok su ostali ili neodlučni ili ne bi glasali. Kada su „Post“ i Еj-Bi-Si postavili isto pitanje u februaru, Tramp je bio ispred Bajdena za četiri procenta – 48 prema 44 odsto. 

Ovi podaci su u suprotnosti s nizom nedavnih anketa – sve su izjednačavale podršku bivšem i sadašnjem lideru SAD. Anketa „Еn-Bi-Si njuza“, objavljena isti dan (23. 9) kao i Post/Еj-Bi-Sijeva, otkrila je da i Trampa i Bajdena podržava 46 odsto glasača, dok je prošlonedjeljno istraživanje „Foks njuza“ stavilo Trampa ispred Bajdena sa 48 u odnosu na 46 posto glasova. 

Istraživanje Univerziteta Kvinipijak je pak dalo prednost Bajdenu za jedan procenat (47 naspram 46).

Prije nego što se ponovo suoči s Bajdenom u predsjedničkoj trci Tramp treba da izbori republikansku nominaciju. Iako izazivača ima mnogo, gotovo je sigurno da niko neće ugroziti njegovu kandidaturu; čak je i Bajden izjavio da je Trampu suđeno da ponovo bude kandidat.

U trci u okviru Republikanske partije anketa Post/Еj-Bi-Sija kaže da Tramp ima skoro 40 odsto prednosti u odnosu na najbližeg takmaca za nominaciju, guvernera Floride Roba Desantisa – 54 naspram 15 posto. Niko drugi nema dvocifrenu podršku biračkog tijela.

Oba kandidata će u izbornu trku za drugi mandat u Bijeloj kući ući sa izvjesnim otežavajućim okolnostima. 

Tramp će se boriti s više od 90 optužbi za krivična djela u četiri odvojena slučaja, koja proizlaze iz njegovih navodnih pokušaja da poništi rezultate izbora 2020, zatim pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i nepravilnog izvještavanja o isplatama novca porno-zvijezdi Stormi Danijels.

Bivši predsjednik SAD negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane, odnosno da je Bajdenovo ministarstvo pravde angažovano u staljinističkom pokušaju da ga izbaci iz trke 2024.

Zbog očiglednih mentalnih problema i starosti, Bajdenova ključna briga biće da ubijedi birače da je sposoban da obavlja dužnost prvog čovjeka SAD. Čak tri četvrtine ispitanika, bez obzira na političko ubjeđenje, smatra da je on prestar za drugi mandat.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se