9.3 C
Zvornik
28. април 2024.

Kompanija „Alumina“ povećava kapacitet proizvodnje fino precipitiranih hidrata

U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika u toku je realizacija projekta koji treba da poveća proizvodnju fino precipitiranih hidrata za 10.000 tona godišnje, saopšteno je danas iz ove kompanije koja u ovoj godini planira više od 20 miliona KM investicija.

Pomoćnik direktora za održavanje i investicije Gordan Vuković kaže da se očekuje da će do kraja godine na pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata biti instalirana sedma linija proizvodnje, a vrijednost investicije kreće se od šest do sedam miliona KM.

„Sektor marketinga dao nam je zadatak da povećamo kapacitet fino precipitiranih hidrata s obzirom na potrebe tržišta za ovom vrstom proizvoda. Do sada smo instalirali šest proizvodnih linija po 10.000 tona, tako da je trenutno instalirani kapacitet 60.000 tona godišnje“, naveo je Vuković.

Foto 2 Gordan Vukovic pomocnik direktora za odrzavanje i investicije u kompaniji Alumina

On je dodao da je potrebno izgraditi još dvije proizvodne linije sa po 10.000 tona da bi se odgovorilo zahtjevima tržišta, što bi stvorilo uslove za godišnji kapacitet od 80.000 tona.

„Veći dio opreme za sedmu liniju proizvodnje radimo u sopstvenoj režiji. Ne kupujemo ništa osim opreme koju moramo, tako da praktično kompletne linije izrađujemo sami u našim radionicama“, istakao je Vuković.

Foto 4

On je rekao da u sopstvenoj režiji rade trakasti filter za liniju filtracije, zatim sušara za liniju sušenja, kao i mlinovi za cjepivo.

Prema njegovim riječima, septembar treba da bude mjesec sa intenzivnim aktivnostima na montaži potrebne opreme da bi ispoštovali dinamički plan, kojim je predviđeno da u decembru bude izvršeno probno puštanje u rad nove sedme linije za proizvodnju fino precipitiranih hidrata.

Vuković kaže da se u kompaniji realizuje još nekoliko značajnih investicija, navodeći da se na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita rade dva reaktora, koji će, pored postojeća četiri, omogućiti značajnije povećanje proizvodnog kapaciteta.

Foto 3

„U fabričkom krugu grade se novi skladišni prostori i silosi za gotove proizvode, odnosno obezbjeđuju se prostorne pozicije za utovar robe u okviru unutrašnjeg transporta, koji sa povećanjem kapaciteta i disperzije proizvoda usložnjava i logistiku i taj dio poslova“, rekao je Vuković.

On je naglasio da investicione aktivnosti u fabrici imaju snažnu podršku nove uprave i menadžmenta „Alumine“.

Foto 5

Planirano je da se gradi objekat i nova linija za hemijsku pripremu vode, savremena linija koja će donijeti velike uštede u tom dijelu procesa proizvodnje, a najavio je i investicione aktivnosti na pogonu „Vodeno staklo“.

Foto 1

Vuković je napomenio da je na tržištu rada primjetan nedostatak direktnih izvršilaca, odnosno majstora raznih profila, što se pokušava nadomjestiti saradnjom sa Tehničkim školskim centrom u Zvorniku kroz dualno obrazovanje i zapošljavanjem učenika koji pokažu najbolje znanje tokom praktične nastave.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se