7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: Šmit shvatio da je nepoželjan, dobro je što nije došao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Kristijan Šmit taj koji izaziva, ali da je dobro što je odustao od dolaska u Banjaluku, jer je ovdje nepoželjan.

Kako je naglasio, Šmit ne može ništa da nameće i njegove odluke nisu obavezujuće za vlasti u Srpskoj.

„Nametnuo je nešto da zaštiti sebe, to nema nigdje, ali eto ima ovdje u BiH“, rekao je Dodik.

Kako je naglasio, dobro je što je Šmit shvatio da je nepoželjan i što nije došao u Banjaluku.

„Vidim da je odustao da dolazi i to može da bude korisnu u smislu njegovog shvatanja da nije dobrodošao ovdje“, poručio je predsjednik Srpske i poručio da Šmit neće moći da uđe ni u jednu instituciju u Republici Srpskoj.

„On je taj koji izaziva“, rekao je Dodik i dodao da ako Šmit treba negdje da ide neka samo prođe kroz Republiku Srpsku i da ne izaziva nemire.

Naglasio je da se SNSD neće prihvatanje njegovih nametanja samo narušava suverenitet BiH.

„Prihvatanjem da stranac može da nametne zakon BiH apsolutno narušava svoj suverenitet“, istakao je Dodik.

Situacija u Republici Srpskoj je stabilna, ekonmsko i političko stanje je dobro, poručio je Dodik. Kako kaže, vladajuća koalicija djeluje u skladu sa dogovorom, ojačava saradnju i povjerenje. S druge strane, opozicija djeluje u skladu sa pozicijom svojih poltika. 

„Ostaćemo posvećeni jačanju političke situacije, prije svega jačanju institucija u Republici Srpskoj. Političku situaciju u Republici Srpskoj ugrožava pretjerani intervencionizam međunarodnih predstavnika, bilo da su u vidu nelegalnog i lažno predstavljanja visokog predstavnika ili pak u imenima i prezimena ambasadora koji pokušavaju  da svojim izjavama unesu dosta razdora u Republici Srpskoj i da pokušaju da nametnu svoja rješenja. Često istupaju kvalifikujući stanje u Republici Srpskoj i BiH, dajući ocjene o pojednicima i procesima, sve to nije u skladu sa Ženovskom konvencijom o diplomatskim odnosima. Taj intervencionizam ima predznak kolonijalnog djelovanja sa ignorisnajem ustavnih i svih odredbi. Vidjljivo je to sa djelovanjem pojedinih amabasdora“, izjavio je Dodik.

Uprkos svemu tome, kaže Dodik, Republika Srpska ostaje stabilna i danas ima veliki broj prijatelja. Što se tiče finansijske situacije, Republika Srpska pokazuje svoju vitalnost i sposobnost te izvršava svoje obaveze.

„Suočena sa novom stranom subvezivnog djelovanja, naša finansijska situacija će ostati stabilna, biće u okviru budžetskog djelovanja. Republika Srpska izlazi na međunarodno i regionalno tržište. SNSD smatra da je povećano povjerenje kreditnih povjerioca“, istakao je Dodik te dodao da SNSD smatra Republikom Srpskom stabilnom, sigurnom te da će  kroz sve probleme proći na siguran način.

Govoreći o situaciji na nivou BiH, Dodik je poručio da ono što je do sada urađeno predstavlja dio dogovora i da to nije rušenje zaključaka Narodne skupštine Srpske.

„Zadovoljni smo činjenicom da je došlo do prihvatanja prijedloga koje smo predlagali proteklih 5 godina“, rekao je Dodik.

Poručio je da tokom septembra na dnevni red treba da dođu pitanja o Ustavnom sudu.

„Na prošlom sastanku je rečeno da će se formirati radna grupa. Želimo da vidimo dva akta, jedan za strane sudije a drugi – zakonski akt koji reguliše rad Ustavnog suda, a ne da to budu pravila koja donose same sudije“, rekao je Dodik.

Rekao je da SNSD prihvata da se produži mandat misije ALTEA u BiH, ali je protiv toga da se proširi njen sastav, u smislu da u sastav ALTEA uđu predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva.

„Mi ćemo naše partnere u Savjetu bezbjednosti zamoliti da vode računa o tome i ukoliko se pojavi takva mogućnost, da glasaju protiv te rezolucije i da u tom pogledu jasno stavimo do znanja da smo spremni da prihvatimo ovdje evropske snage koje imaju mandat, a mi ćemo sa našim partnerima u Savjetu bezbjednosti o tome razgovarati“, izjavio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se