19.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Bijela kuća: Imamo sredstava za vojnu pomoć Kijevu za još nekoliko nedjelja

Sjedinjene Američke Države imaju sredstava za vojne isporuke Ukrajini za još nekoliko nedjelja, dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima, izjavio je koordinator strateških komunikacija u Savetu nacionalne bezbjednosti pri Bijeloj Kući DŽon Kirbi.

On je u intervjuu Si-En-En-u pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok se na frontu, prema njegovim tvrdnjama, zadržavaju povoljni uslovi za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Kirbi je dodao da se na isporuke oružja Ukrajini negativno može odraziti i „šatdaun“, obustava aktivnosti federalne vlade jer Kongres nije odobrio kompletan budžet za 2024. finansijsku godinu ili kratkoročni. Takva situacija je moguća već 1. oktobra.

– Kad dođe zima, objema vojskama biće otežano manevrisanje, dejstvovanje. Zato mi želimo da ih snabdijemo (Oružane snage Ukrajine) svim neophodnim, dok se na kopnu zadržavaju povoljni uslovi – smatra Kirbi.

Istovremeno, on je potvrdio da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“, a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedjelja.

Ranije je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavijestilo Bijelu kuću da odbijaju zahtjev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bijela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Kratkoročni budžet je osmišljen da spreči obustavu rada Vlade zbog iscrpljivanja sredstava. Takozvani „šatdaun“ moguć je već 1. oktobra, kada u SAD počinje nova finansijska godina. Privremeni budžet treba da bude usvojen do 30 septembra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se