6.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Tramp se izjasnio da nije kriv, brani se sa slobode

Bivši američki predsJednik Donald Tramp izjasnio se da nije kriv po sve četiri tačke iz optužnice koja je podignuta protiv njega u Vašingtonu.

On se pojavio u sudu u Vašingtonu gdje mu je pročitana optužnica o navodnom uticaju i umješanosti da se ponište rezultati predsjedničkih izbora održanih 2020. godine a na kojima je Tramp izgubio od Džozefa Bajdena.

Tužioci nisu zatražili da Tramp bude zadržan u pritvoru prije zvaničnog početka suđenja, pa će se braniti sa slobode. Bivšem američkom predsjedniku je rečeno da ne smije da komunicira o činjenicama iz slučaja i da mora da se prijavi u sudu u okrugu Kolumbija.

Sudija je upozorila na „posljedice“ zbog eventualnog kršenja ovih pretpretresnih uslova.

Naime, ako ne bude poštovao ova pravila Tramp bi mogao da bude uhapšen i zadržan u pritvor, piše portal „Sputnik.rs“

U sudnici je bio specijalni tužilac Džek Smit. U optužnici na 45 stranica Smit je optužio Trampa i njegove saveznike za promovisanje lažnih tvrdnji da su izbori namešteni, čime je pokušao da izvrši pritisak na državne i savezne zvaničnike da izmjene rezultate sastavljajući lažne liste birača kako bi navodno pokušali da otmu izborne glasove od Bajdena.

Tramp se potom zakleo, što je uobičajena praksa na suđenjima. Najprije je ustao prilikom izgovaranja zakletve, ali mu je sudija rekla da može to da učini i sjedeći, što je potom i uradio. Pročitana su mu prava i obaveze, na šta je bivši američki predsjednik rekao da ih razumije.

Potom je rekao svoje lične podatke, ime i broj godina i potvrdio da nije pod uticajem bilo kakvih supstanci.

Ovo suđenje nije otvoreno za javnost, ali su pojedini novinari dobili dopuštenje da prisustvuju u sudnici. Vlada veliko interesovanje reportera za čitav slučaj, pa američki i britanski mediji prenose sve što se dešava u sudnici iz minuta u minut.

Ovo je treći put da je bivši američki predsjednik uhapšen i izveden pred sud u poslednja četiri mjeseca.

Tramp se već suočava sa još dvije optužnice u vrijeme kampanje za Bijelu kuću sledeće godine.

Dan prije pojavljivanja pred sudom u Vašingtonu, velika porota je usaglasila optužnicu protiv bivšeg šefa Bijele kuće u slučaju miješanja u predsjedničke izbore 2020. godine.

Optužnica se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsjednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zavjeru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

Trampov tim vjeruje da iza ovih navoda stoje porodica Bajden i Ministarstvo pravde SAD, a prema mišljenju njegov pristalica glavni cilj je mješanje u izbore 2024. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se