20.9 C
Zvornik
15. мај 2024.

Svečano proslavljena slava grada

Grad Zvornik je proslavio Sveta Petka Trnova, svoju zaštitnicu. U Hramu koji nosi naziv ove svetiteljke na Đurđev Gradu je služena jutarnja Sveta liturgija, a u Hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja večernja služba.

11 1 2

ladika Fotije predvodio je svečanu litiju kroz grad koja se zaustavila kod centralnog spomen obilježja gdje je služen pomen poginulim borcima, a gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović položio je cvijeće. Lomljenje slavskog kolača obavljeno je na platou ispred Narodne biblioteke u prisustvu zvanica i sugrađana.

9 4

Vladika je čestitao slavu grada gradonačelniku i svima koji praznuju.

„Danas je divan i blagosloven dan ovde u Zvorniku. Došli ste u velikom broju da zajedno proslavimo ovaj praznik i da se pomolimo za dobro našeg naroda, za dobro ovog grada, svih koji ovde žive i onih koji vode ovaj grad. Iskoristiću priliku da vam kažem da očekujemo veliku posetu i velikog gosta, našeg patrijarha Porfirija, koji treba da dođe za Malu Gospojinu da osvetimo Sabornu crkvu u Zvorniku. To je i proslava 200 godina starog hrama i to će biti veliki događaj. Pored patrijarha očekujemo i druge velike goste, jer je predsjednik Organizacionog odbora premijer Radovan Višković, a kum slave biće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Očekujemo i druge goste, i tu moramo da budemo svi zajedno, da svi budemo dobri domaćini, da pokažemo pravo lice ovog grada, a to je gostoprimstvo, gostoljublje, dobra organizacija, duhovna i svaka druga harmonija. To će biti upisano velikim slovima u istoriju i grada i naše crkve.“

3 5

Gradonačelnik Ivanović se, obraćajući se prisutnima na platou ispred Narodne biblioteke, zahvalio sugrađanima što su se okupili u velikom broju na litiji i svečanosti lomljenja slavskog kolača, poručivši da time pokazujemo jedinstvo, a i spremnost da radimo i stvaramo povoljniji privredni i društveni ambijent u našem gradu, što je preduslov ostanka i opstanka na ovim prostorima.

5 5

„Nedavno smo imali jedan sastanak u Gradskoj upravi i naši gosti su nam rekli da se grad prilično izgradio, da je mnogo ljepši i moderniji nego što je bio prije nekoliko godina, što znači da puno ulažemo u njega. A onda su nam rekli i da su primjetili da u našem gradu ima puno djece. E, to je ono što treba da nas sve motiviše da radimo i više i bolje, upravo zbog njih, zbog naših pokoljenja, naše djece.“

Čestitke povodom slave grada Zvornika gradonačelniku i Zvorničanima uputili su, između ostalih, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U muzičkom dijelu današnje svečanosti nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ sa umjetničkim rukovodiocem LJubišom Popovićem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se