10.9 C
Zvornik
04. мај 2024.

Spot “Teci reko” o Jasenovcu vidjelo oko milion i po ljudi (VIDEO)

Činjenica da je spot „Teci reko“ o strahotama Jasenovca, u izvođenju „Beogradskog sindikata“ i Pavline Radovanović, od 1. jula kada je premijerno prikazan imao oko milion i po pregleda ohrabruje da će istina o strašnim zločinima u tom logoru i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ biti sačuvana i oteta od revizionista, rekao je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Beograd Momčilo Mirić.

„Nismo ni sanjali da će takav broj doseći, a što je nama najvažnije njihova publika su mladi. Upravo oni treba to da čuju, da saznaju i prepoznaju i da se sa tim poistovete“, rekao je Mirić, čije je Udruženje pomoglo realizaciju spota.

On je naglasio da je svaka srpska žrtva pitanje srpskog identiteta.

„Identitet je pitanje integriteta, a integritet pitanje opstanka i kada to uspijemo da objedinimo onda imamo šansu da preživimo kao narod“, poručio je Mirić.

On je naveo da nikada neće zaboraviti trenutak kada je 1. jula pjesma emitovana nad Šaranovom jamom u Jadovnu u Hrvatskoj.

„Trenutak kada je ona puštena u tišini Šaranove jame bio je – liturgijski. Svi smo ćutali u toj grobnoj tišini, a istovremeno u gromoglasnom ozvučenju je puštena ta pesma“, prisjetio se Mirić.

On je naglasio da je već dva dan po emitovanju bilo jasno da je pjesma odjeknula i našla publiku.

„Definitivno mi nisu pale na pamet ovakve brojke i milion je bilo nezamislivo, ali je krenulo, trećeg dana je već bilo 150.000. Pitao sam /člana Beogradskog sindikata/ Feđu Dimovića da li je to uobičajeno, a on je rekao da je ovo 10 puta brže nego ikada do sada“, rekao je Mirić.

Spot „Teci reko“ premijerno je prikazan na „Jutjub“ kanalu „Beogradskog sindikata“ i svim digitalnim platformama 1. jula po okončanju opijela stradalim Srbima kod Šaranove jame, kome su prisustvovali i članovi „Sindikata“.

Spot počinje tekstom u kome se pojašnjava da je velikomučenički logor Jasenovac najveće srpsko groblje u kome je satrveno više od 700.000 pravoslavnih Srba, najveći srpski grad pod zemljom i simbol sveokupnog stradanja – pokolja srpskog naroda na teritoriji zločiničke NDH od 1941. do 1945. godine.

Dalje je na srpskom i engleskom jeziku navedeno da je pokolj – sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od NDH na cijeloj njenoj teritoriji, kojom je obuhvaćeno više od milion Srba koji su do 1941. godine živjeli na tom području.

Spot je režirao Hadži Aleksandar Đurović, muziku je uradio Nebojša Obradović, a tekst napisali Blažo Vujović, Feđa Dimović i Boško Ćirk.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se