25.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Republika Srpska izvezla proizvoda od drveta i namještaja u vrijednosti od 370,7 miliona KM

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine izvezla proizvoda od drveta i namještaja u vrijednosti od 370,7 miliona KM i u toj oblasti je ostvarila suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju veći od 280 miliona KM, izjavio je Srni sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić.

On je pojasnio da je suficit ostvaren u poslovanju sa inostranstvom u ovom sektoru rezultat mnogo veće vrijednosti izvoza od uvoza koji je iznosio 85,8 miliona KM.

„Vrijednost izvezenih proizvoda od drveta i namještaja u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine manji je za 16,34 odsto, a ostvareni rezultati su slabiji zbog smanjenja tražnje, uprkos smanjenju cijena ovih proizvoda“, rekao je Andrić.

On je naveo da su u Srpskoj u oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta i proizvodnji namještaja ostvareni slabiji rezultati u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine usljed aktuelnih ekonomskih dešavanja u EU koji je glavni spoljnotrgovinski partner Srpske.

Andrić je to ilustrovao podacima po kojima je u oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta u prvom polugodištu ove godine proizvodnja manja za 18,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u posmatranom periodu u oblasti proizvodnje namještaja proizvodnja manja za 23,8 odsto.

Prema njegovim riječima, ovakvi ostvareni rezultati su u skladu sa prognozama, jer je evidentan pad tražnje, a samim tim i proizvodnje.

Andrić je naglasio da je posebno u junu bio primijetan pad proizvodnje proizvoda od drveta.

„Kriza prisutna u zapadnoevropskim državama, koja se prelila i na naše tržište prije svega je uticala na pad proizvodnje namještaja kao trajnog potrošačkog dobra, jer su se kod kupaca javili neki drugi prioriteti“, rekao je Andrić.

On je naveo da je usporavanje i smanjenje gradnje uticalo na smanjenje tražnje drugih proizvoda od drveta, prije svega rezane građe i građevinske stolarije i podnih obloga.

Andrić je dodao da je smanjena tražnja i za energentima na bazi drveta. 

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se