6.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Putinova poruka na samitu BRIKS: Dedolarizacija nepovratan proces (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se na samitu BRIKS-a koji se održava u Јohanesburgu.

Zadaci organizacije

Na početku video-obraćanja učesnicima poslovnog foruma BRIKS, Putin je istakao da zemlje organizacije danas moraju da rješavaju složene zadatke. Riječ je o obezbjeđivanju ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa korona, poboljšanju blagostanja građana, modernizaciji industrije, izgradnji efikasnih transportnih i logističkih lanaca.

– Svi ovi teški, složeni zadaci moraju da se rješavaju u uslovima sve dublje nestabilnosti na tržištu akcija, valuta, energenata i hrane, u uslovima značajnog inflatornog pritiska izazvanog, između ostalog, neodgovornim djelovanjem određenih zemalja koje su štampale ogromne količine novca kako bi ublažile štetu izazvanu pandemijom, što izaziva gomilanje privatnog i javnog duga – rekao je Putin.

Trgovina i investicije

Ruski lider je naglasio da članice BRIKS sarađuju na principima ravnopravnosti i partnerske podrške. Kako je rekao, u protekloj deceniji međusobna ulaganja zemalja organizacije porasla su šest puta. Njihova ulaganja u globalnu ekonomiju u cjelini su se udvostručila, a njihov ukupan izvoz dostigao je 20 odsto globalnih pokazatelja, rekao je Putin.

On je dodao da je trgovinski promet Rusije sa zemljama organizacije premašio 230 milijardi dolara. Pritom, u aktuelnim uslovima Moskva namjerava da preusmjeri transportno-logističke tokove ka pouzdanim partnerima, uključujući zemlje BRIKS.

Putin je istakao da je logično to što je jedan od prioriteta saradnje „petorke“ u cjelini jačanje međusobne povezanosti, stvaranje novih održivih transportnih pravaca. Među vodećim ruskim projektima Putin je naveo Sjeverni morski put i novi međunarodni transportni koridor „Sjever-Јug“.

Odustajanje od dolara

Putin je takođe poručio da je proces dedolarizacije u obračunima među zemljama BRIKS nepovratan.

– Objektivan, nepovratan proces dedolarizacije naših privrednih veza uzima maha, ulažu se napori da se razrade efikasni mehanizmi međusobnih transakcija i monetarne i finansijske kontrole. Kao rezultat toga, udio dolara u izvozno-uvoznim operacijama u okviru BRIKS se smanjuje – prošle godine je iznosio svega 28,7 odsto – rekao je ruski lider.

Uslov za povratak prehrambenom sporazumu

Putin je takođe kazao da Rusiju namjerno ometaju u isporukama žita i đubriva, licemjerno je optužujući za poteškoće na svjetskim tržištima.

On je istakao da je izvoz ruskog žita u Afriku 2022. godine iznosio 11,5 miliona tona, a u prvih šest mjeseci ove godine – skoro deset miliona tona.

– To je postignuto uprkos nezakonitim sankcijama koje su uvedene protiv nas, a koje ozbiljno otežavaju izvoz ruske hrane, komplikuju transportnu logistiku, osiguranje i bankarske transakcije. Rusiji namjerno stvaraju prepreke u isporukama žita i đubriva u inostranstvo i pritom nas licemjerno optužuju za aktuelnu kriznu situaciju na svjetskom tržištu. To se jasno manifestovalo prilikom realizacije takozvanog prehrambenog sporazuma koji je sklopljen uz učešće Sekretarijata UN i koji je prvobitno bio usmjeren na osiguravanje globalne prehrambene bezbjednosti, smanjenje prijetnji od gladi i pomoć najsiromašnijim zemljama – kazao je ruski lider.

Govoreći o prehrambenom sporazumu, Putin je rekao da nijedan uslov koji se odnosio na ukidanje sankcija za ruski izvoz žita i đubriva na svjetska tržišta nije bio realizovan, te da su obaveze prema Rusiji u tom pogledu ignorisane.

On je poručio da je Rusija spremna da se vrati prehrambenom sporazumu ukoliko se zaista ispune obaveze prema ruskoj strani.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se