11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Prodanović: U pripremi nekoliko značajnih projetaka u Bratuncu

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović rekao je Srni da je u pripremi nekoliko značajnih projekata u ovoj opštini – izgradnja slobodne industrijske zone i zaobilaznice oko Bratunca, centralnog spomen-obilježja, hrama, obdaništa i još nekoliko objekata.

Prodanović je rekao da će većinu projekata, za koje se priprema dokumentacija i konstrukcija finansiranja, realizovati uz podršku Vlade, rukovodstva i institucija Republike Srpske.

On je naveo da su za neke projekte dobili i podršku Savjeta ministara, FBiH, međunarodnih organizacija, te kantonalnih vlada Tuzle i Sarajeva.

Prodanović je najavio izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim srpskim borcima i civilima iz regije Birač u Bratuncu, kao i ubrzavanje procesa eksproprijacije zemljišta za izgradnju crkve u ovom mjestu.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da „Putevi Republike Srpske“ ubrzaju aktivnosti oko izgradnje zaobilaznice oko Bratunca.

„Početkom rada carinskog terminala i prometom tereta prekograničnog prelaza Bratoljub između BiH i Srbije počinju gužve, zastoji i saobraćajne blokade u Bratuncu jer sadašnja saobraćajna infrastruktura nema kapacitet za veći broj teretnih vozila“, precizirao je Prodanović.

On je ocijenio da otvaranje carinskog terminala i graničnog prelaza „Bratoljub“ ima veliki značaj za ovu sredinu, a posebno za privrednike iz Bratunca i Srebrenice, ali i cijele regije i šire.

On je istakao da se privodi kraju izrada projekta za izgradnju novog obdaništa za šta je kupljena lokacija.

Prodanović je rekao i da su otkupili izvjestan broj parcela za izgradnju slobodne industrijske zone kod novog graničnog prelaza, a prema njegovim riječima, u prvoj fazi će biti eksproprisano 16 hektara površine za bescarinsku zonu.

„Nova industrijska zona treba da omogući otvaranje novih radnih mjesta, razvoj Bratunca i podizanje standarda života građana u ovoj opštini“, ocijenio je Prodanović.

Kada je riječ o privrednom razvoju, on je rekao da je švajcarska firma „Lukova“ zainteresovane za otkup jagodičastog voća, kao i za otvaranje predstavništva u Bratuncu.

„To će doprinijeti sigurnijem otkupu i realnijim cijenama voća u odnosu na prethodni period jer je ta firma značajno doprinijela stabilnosti tržišta i garanciji otkupnih cijena voća, a time će motivisati i proizvođače jagodičastog voća da ne odustaju od te proizvodnje“, rekao je Prodanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se