23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Episkop Fotije: Patrijarh Porfirije 21. septembra u Zvorniku

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije najavio je za 21. septembar posjetu NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Zvorniku gdje će osveštati Saborni hram.

Vladika Fotije rekao je da će ova posjeta patrijarha srpskog Porfirija Republici Srpskoj i gradu Zvorniku biti centralni crkveni događaj ove godine u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

„Radujemo se dolasku našeg patrijarha na dan praznovanja Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine, kada će NJegova svetost osveštati Saborni hram u Zvorniku“, istakao je vladika Fotije, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju na proslavi krsne slave Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u istoimenom hranu u selu Mezgraja kod Ugljevika.

Episkop zvorničko-tuzlanski je rekao da je ovog ljeta bilo dosta osveštanja pravoslavnih hramova.

„Zato se radujemo duhovnoj obnovi. LJudi dolaze u crkve, pričešćuju se, ispovijedaju i pokazuju da žive hrišćanskim životom“, naglasio je episkop Fotije, koji je za dobročinstvo, revnost i ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi uručio arhijerejske pohvalnice načelniku Ugljevika Vasiliju Periću, te mještanima Mezgraje Mitru Neškoviću, Željku Gajiću, Sretenu Stevanoviću i Stevi Gajiću.

Predsjednik Crkvene opštine Ugljevik Goran Jovičić, koji je bio kum današnje slave, rekao je da kumovanje pri hramovnim slavama za njega i njegovu porodicu predstavlja duhovnu radost.

U toku ophoda oko hrama služen je pomen sedmorici poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i za četiri civilne žrtve čija su imena uklesana na spomen-obilježju u Mezgraji.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu sveštenstvu i vjernom narodu Mezgraje, rekavši da su mještani ovog podmajevičkog sela dali nemjerljiv doprinos odbrani Srba i njihovih ognjišta u proteklom ratu.

Perić je zahvalio episkopu Fotiju za arhijerejski blagoslov na sve mještane Mezgraje i one koji proslavljaju današnju krsnu slavu.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se