13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Od danas zdravstveno u Srpskoj samo za građane sa redovnim doprinosima

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas, 1. avgusta, finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan od zakonom predviđenih osnova prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi – bez izuzetka, naveli su iz Fonda danas.

Naime, podsjećaju da odluka Vlade Republike Srpske, po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu doprinosa, istekla je juče, 31. jula.

Tako da FZO Republike Srpske od danas, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, može da finansira zdravstvenu zaštitu samo za građane za koje se redovno uplaćuju doprinosi. 

Pored apela koje su javno upućivali putem medija, svim poslodavcima Fond je poslao i dopis u kojem su ih upozorili na ozbiljnost situacije i pozvali da izvršavaju svoje zakonske obaveze. 

Neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju se samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, poručuju iz Fonda.

„Napominjemo da FZO Srpske kada se uplate doprinosi tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas. Važno je da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond ‘pušta’ osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje. U slučaju eventualnih problema, osiguranici, kao i poslodavci, mogu da se jave i u naše poslovnice“, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Inače, poslodavci koji imaju reprograme, potrebno je da redovno izmiruju obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze da bi radnici imali zdravstveno osiguranje. Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, Vlada Republike Srpske je donijela zaključak po kojem zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave Republike Srpske za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno na period od 12 mjeseci.

„U skladu sa ovim zaključkom, zdravstvene ustanove su dužne da upute zahtjev nadležnom ministarstvu i kada dobiju rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga, potrebno je da ga dostave nadležnoj poslovnici Fonda. Oni koji to učine, radnici tih zdravstvenih ustanova imaće pravo na zdravstveno osiguranje i nakon 31. jula“, pojašnjavaju.

Isto tako, građani koji još nemaju zdravstveno osiguranje, potrebno je da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status, budući da je zakon dao brojne mogućnosti prijave na osiguranje o kojima smo kontinuirano informisali javnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se