24.3 C
Zvornik
27. септембра 2023.

Njemačka obustavila četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj vrijedna 105 miliona evra

Iz njemačke Ambasada u BiH saopšteno je danas da je Vlada NJemačke odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrijednost 105 miliona evra.

U saopštenju se precizira da je riječ o projektima rehabilitacije Hidroelektrane „Trebinje“, faza tri i četiri, Vjetroparka „Hrgud“ i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, te da je pozadina ove odluke, kako je navedeno, „secesionistička politika Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika“.

„NJemačka Vlada odlučila je da u Republici Srpskoj dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju“, saopšteno je iz Ambasade NJemačke u BiH.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministra i projektni partneri.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada NJemačke kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Vlada NJemačke je sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte, te da će sukcesivno biti okončani u skladu sa ugovorom.

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju sa civilnim društvom.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se