17 C
Zvornik
27. април 2024.

Ne dirajte ove stvari u kući dok traje oluja

Nijedno mjesto vani nije sigurno za vrijeme superćelijske oluje. Međutim, i kad ste u kući i pratite razvoj situacije kroz prozor, neke stvari ne biste smjeli raditi.

Za početak, ne biste trebali kroz prozor gledati kako bjesni oluja. Treba se držati podalje od prozora, vrata, terase.

Ne treba raditi ništa što podrazumijeva izravan kontakt sa strujom ili vodom, a američki CDC složio je cijeli popis stvari koje treba izbjegavati u slučajevima ekstremnim vremenskih prilika kao što je superćelijska oluja.

Izbjegavajte vodu

Nemojte se kupati, tuširati, prati suđe ili imati bilo kakav drugi kontakt s vodom dok vani sijeva. Nije nemoguće da električni izboji prođu kroz vodovodne instalacije zgrade. Rizik od udara munje kroz vodovod manji je ako su cijevi plastične, ali najbolje je izbjegavati svaki kontakt s vodovodom i tekućom vodom tijekom oluje kako biste smanjili rizik od udara.

Ne dirajte elektronsku opremu

Nemojte koristiti ništa što je priključeno na električnu utičnicu – uključujući računala, laptope, strojeve za pranje i sušenje rublja, štednjak, usisivač… Munja može ‘putovati’ kroz električne sustave, sustave za radio i TV prijem, bilo kakve metalne žice ili šipke.

Izbjegavajte prozore, vrata, terase i beton

Držite se dalje od prozora i vrata i klonite se terase. Nemojte ležati na betonskim podovima i ne naslanjajte se na betonske zidove tijekom oluje. Munja može proći čak i kroz metalne žice ili šipke u betonskim zidovima ili podovima.

Ne koristite telefone s kablom

Telefoni s kablom nisu sigurni za korištenje tijekom oluja. S druge strane, sigurno je koristiti bežične ili mobilne telefone.

Izbjegavajte ove stvari

Ako ste u zatvorenom prostoru, osigurajte sve objekte koji bi mogli odletjeti zbog jakog vjetra i obilne kiše i izazvati materijalnu štetu ili ozljede. Osigurajte prozore i vanjska vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata. Izbjegavajte kontakt s kuhinjskim i kupaonskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim provodnicima, budući da su dobro provodnici električne energije, piše Nova.rs.

Ako ste na otvorenom, odmaknite se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture. Izbjegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Pokušajte zaklon pronaći u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće – sjedite na zemlju. Izbjegavajte stajanje u blizini zgrada i automobila u koje ne možete ući kao u zaklon.

Ako ste u šumi, zaštite se ispod grada niskog drveća. Nikada nemojte stajati ispod visokih stabala na otvorenom prostoru. Izbjegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, radije uđite u šumu. Izbjegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mjesta.

Ne prelazite preko vode, ne plivajte.

Nemojte držati kišobran ili druge metalne predmete u rukama (štapove za pecanje, štapove za golf i slično). Izbjegavajte biti u blizini metalnih objekata, bicikala, opreme za kampiranje…

Nemojte stajati uspravno. Čučnite ili se barem sagnite, ne dodirujući zemlju rukama. Ako ste u grupi, neka između vas bude barem pet metara razmaka.

Ako se nađete u automobilu, zaustavite automobil pored puta, dalje od elektrovodova i stabala koja bi mogla pasti na automobil. Ostanite u automobilu i upalite pozicijska svjetla dok ne prođe oluja. Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu. Izbjegavajte poplavljene puteve.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se