12 C
Zvornik
29. април 2024.

Kako izabrati sočnu i lijepu lubenicu

Osim uživanja na suncu i kupanja u moru, jedan od nezaobilaznih lajtmotiva svakog ljeta je sočna lubenica.

U slatkim sokovima ovog ukusnog povrća rado uživaju i mali i veliki, a dobro je znati da veliki udio vode koji sadrži (čak 92%) pomaže u hidrataciji organizma te se konzumacija lubenice tokom ljetnih vrućina čak i preporučuje.

Kad sezona lubenica zakuca na vrata, često se susrećemo s vrlo važnim pitanjem, a to je – kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu!?

To otkriva jedan od najvećih uzgajivača lubenica u Hrvatskoj, Nikola Josipović iz Privlake kraj Vinkovaca.

„Pri izboru lubenice zrelost možemo prepoznati po izgledu i boji šara. Postoje i druge metode prepoznavanja. Na primjer, kad je lubenica zrela, ona mora biti žuta na mjestu na kojem je ležala, zatim na petiljci mora biti suvi listić i tučak te na dodir lubenica mora biti glatka“, kaže sagovornik portala „24sata.hr„.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na težinu lubenice.

Dobar pokazatelj kvaliteta je težina ovog slatkog povrća u odnosu na njegovu veličinu.

Birajte lubenice koje su relativno teže u poređenju s drugim lubenicama iste veličine. To je obično znak da je lubenica sočna i bogata slatkim sokom.

„Za odabir sočne i domaće lubenice u trgovačkom centru možete primijeniti i sljedeća ‘pravila’. Uzmite lubenicu i počnite kuckati. Lubenica treba zvoniti, a kad je zvuk tuplji, to znači da lubenica nije svježa te postaje suva i manje sočna. Važno je obratiti pažnju i na to da petiljka mora biti zelena. Ako jeste, to znači da je lubenica svježa, a ako je petiljka suva, lubenica je vjerovatno stara te na polici stoji dugo“, savjetuje on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se