25.4 C
Zvornik
27. септембра 2023.

Guča u brojkama: Najzanimljiviji podaci o najvećoj trubačkoj fešti na svijetu

Guča festival održaće se ove godine od 9. do 13. avgusta u organizaciji Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skajmjuzika. Festival je podijeljen na Predsaborske dane, kada će nastupati Aco Pejović (09. avgust) i Aleksandra Prijović (10. avgust) i 62. Dragačevski sabor trubača, koji će se održati od 11. do 13. avgusta.

Najpoznatija trubačka smotra na svijetu, Dragačevski sabor trubača, više od šest decenija održava se u kolevci srpske trube – Guči, a ovo su neki od podataka koje sigurno niste znali. Dragačevski sabor trubača nastao je davne 1961. godine (16. oktobra), a za titulu najboljeg borila su se četiri orkestra iz sela u okolini Dragačeva. Ove godine Sabor slavi svoje 62. izdanje, a za prestižne nagrade u seniorskoj kategoriji takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Pravila nalažu da plasman na finalno takmičenje mogu ostvariti pobednički orkestri iz pet predtakmičarskih centara: Kovačice, Boljevca, Zlatibora, Kotraže i Surdulice.

Trubački orkestri nastupaju izvodeći dvije numere svojstvene stilskom izražavanju u svom kraju. Muziciranje je prefinjeno i savršeno, jer ponjeti titulu prve trube u Guči, san je svakog trubača.

Saborska himna Sa Ovčara i Kablara, čije izvođenje slijedi nakon usklika Oglasi se, oglasi, prva trubo Dragačeva!, označava zvaničan početak Sabora, a njena istorija duga je više od 130 godina. Nastala je tokom oslobodilačkih ratova protiv Turaka, a njeno izvođenje od strane više od 200 trubača poseban je doživljaj.

Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo, koja je neizostavni dio ove manifestacije decenijama unazad.

Tokom trajanja Sabora, Guča postaje svetski centar trube i najveća trubačka svetkovina na svijetu. Zbog posebne energije koju nosi, a koja se ogleda u neponovljivoj atmosferi, izobilju muzike, zabave, ića i pića, ova varošica iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih turista, ali i stranih gostiju iz svih krajeva svijeta.

Ipak, rekord je postavljen 2010. godine, kada je Guču posetilo više od 700 hiljada gostiju, a Sabor je trajao čak 10 dana!

IzvorRTS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se