17 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik podnio krivične prijave protiv Šmita i Prusine 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, krivičnu prijavu protiv Kristijana Šmita iz Savezne Republike Njemačke, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U saopštenju se navodi da se „u dužem vremenskom periodu, počev od 01. avgusta 2021. godine, Kristijan Šmit neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju donesenu od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika i što kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice odnosno kao visoki predstavnik u BiH, znajući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma o civilnom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, usljed čega ne može imati legitimitet i ovlaštenje za donošenje pravno valjane odluke u ime i za račun visokog predstavnika u BiH“.

– Kristijan Šmit se neovlašteno bavi određenim zanimanjem za čije bavljenje je, po zakonu ili drugim propisima donesenim na osnovu zakona, potrebna dozvola nadležnog organa, odnosno organizacije, te u namjeri da drugome nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice, čime je počinio krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je „predsjednik Srpske uputio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Prusina Dragana, direktora ЈP NIO Službenog lista BiH jer je vršenjem funkcije direktora, kao službeno i odgovorno lice u instituciji BiH – ЈP NIO Službeni list BiH, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja odnosno svjesno kršeći zakon i očigledno nesavjesno postupajući u vršenju dužnosti, na način da je, postupajući suprotno odredbi člana 5. Zakona o Službenom glasilu BiH, a što mu je bilo poznato, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka tzv. visokog predstavnika u Službenom glasilu BiH, čime je teže povrijedio prava Republike Srpske odnosno usljed čega je nastupila teža povreda prava Republike Srpske“.

– Prusina Dragan, kao službeno ili odgovorno lice u institucijama BiH, iskorištavanjem svog položaja ili ovlaštenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja, teže je povrijedio prava drugoga, odnosno svjesnim kršenjem zakona, drugih propisa ili opšteg akta, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda prava drugoga, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz Krivičnog zakona BiH odnosno krivično djelo nesavjestan rad u službi – ističe se u saopštenju.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se