-4.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Šeranić: Vlada Srpske dala rok do 31. jula za rješavanje statusa zdravstvenog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada poslodavcima i privatnim licima dala rok do 31. jula da riješe status zdravstvenog osiguranja.

Presjednik Vlade Srpske Radovan Višković zatražio je od Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja da omoguće građanima, koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije, da mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

– Oni poslodavci koji nisu uplaćivali doprinose svakako trebaju sa Poreskom upravom da nađu rješenje vezano za uplatu zaostalih doprinosa. Ona lica koja imaju pravo na zdravstveno osiguranje, ali ga ne ostvaruju po pitanju doprinosa, treba da odu u poslovnicu FZO Srpske u tom periodu i da provjere svoj status zdravstvenog osiguranja. Znači, Vlada na prijedlog predsjednika Srpske samo doosi na neki način premosnicu da damo period od 60 dana, do 31. jula kako bi građani i poslodavci mogli da razriješe pitanja zdravstvenog osiguranja – objasnio je Šeranić.

U narednom periodu očekuje se i rješavanje problema neplaćenih doprinosa na plate zdravstvenim radnicima u Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

– Razgovali smo i sa ministrom zdravlja, ministrom finansija, premijerom i direktorom Fonda. Trenutno se traže rješenja da osnivač, Vlada Srpske napravi sporazum sa FZO Srpske i da poravnaju te stare dugove. Nijedna marka duga nije nastala otkako sam ja sa ovim rukovodstvom na čelu UKC-a Srpske – rekao je Đajić. 

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se