13.1 C
Zvornik
03. мај 2024.

Sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču

Danas je u Zvorniku, u kripti Hrama rođenja Presvete Bogorodice, održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

Predsjednik Organizacionog odbora je Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac, koji je rekao da će parastos stradalim Srbima služiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

1 1

„Naš cilj je da na dostojanstven način odamo poštu i pijetet za više od 3.600 stradalih Srba na ovom području u prethodnom ratu. Nikada ne možemo zaboraviti to što se desilo, narod koji nema u dovoljnoj mjeri poštovanje prema stradalim za stvaranje Republike Srpske ne može računati na svoju budućnost i perspektivu, ali takođe, želimo graditi prosperitet i budućnost za građane naše regije“, rekao je Prodanović.

On je istakao da su na današnjem sastanku dogovarana operativna pitanja, prije svega vezano za masovnost i promociju ovog događaja koji je planiran za 1. jul, ali i za kompletnu organizaciju, kao i zadaci svake lokalne zajednice i Republičkog odbora za obilježavanje značajnih datuma.

Napomenuvši da su u ovoj sedmici imali posjetu grupe osnovaca sa Pala mjestima stradanja u Kravici i centralnoj spomen sobi u Bratuncu, Prodanović je ocijenio da je bitno da učenici uče o svojoj istoriji, te da obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču treba da prisustvuju đaci sa područja cijele Republike Srpske.

Član organizacionog odbora Čedo Šipovac, načelnik Odjeljenja za njegovanje slobodarske tradicije Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, rekao je da se godišnjica stradanja Srba srednjeg Podrinja i Birča obilježava kao datum od republičkog značaja, imajući u vidu broj poginulih, način i vrijeme stradanja.

„Dužnu poštu poginulim i svemu onome što se dešavalo u to vrijeme treba odati kroz masovnost i okupljanje ljudi. Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje slobodarske tradicije je inače stava da sve datume treba obilježavati uz što veći broj prisutnih. Na ovom području u svakom ratu bilo je masovnih stradanja i ne smemo zaboraviti to što se dešavalo sa porukom da se to više nikada, nikome i nigdje ne desi.“

Organizacioni odbor čine Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, gradonačelnik grada Zvornika i načelnici opština Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica, Šekovići i Osmaci, crkveni namjesnici iz ovih lokalnih zajednica, predstavnici Boračke organizacije i Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 31. godine od stradanja Srba Srednjeg Podrinja i Birča održan je 20. aprila u Bratuncu, a naredni je planiran za 30. maj u Vlasenici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se