20.4 C
Zvornik
04. мај 2024.

Održan sastanak Foruma za bezbjednost grada Zvornika u proširenom sastavu

Sigurnost u obrazovnim ustanovama na području grada Zvornika i unapređenje iste bila je tema sastanka Foruma za bezbjednost grada Zvornika, koji održan danas u proširenom sastavu.

Direktori osnovnih i srednjih škola, dječijeg vrtića, predstavnici Policijske uprave Zvornik, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i Gradske uprave razgovarali su o situaciji u obrazovnim ustanovama. Povod za vanredni sastanak su nedavna tragedija u beogradskoj školi, saobraćajna nezgoda u Zvorniku u kojoj je život izgubila učenica SŠC „Petar Kočić“, a još četiri su povrijeđene, ali i učestalo nasilničko ponašanje mladih u poslednje vrijeme.

„Neophodno je da počnemo sa što više preventivnih aktivnosti i da damo svoj maksimum kada je bezbjednost naše djece, ali i svih građana u pitanju. Multisektorski pristup i akcija prije reakcije, zajednička je odluka svih nas,“ istakao je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović. Prema njegovim riječima dogovoreni su koraci, čija će realizacija početi već od 15. maja ove godine.

Multisektorski timovi iz Zvornika proglašeni su za jedne od najboljih u Republici Srpskoj, a njihov rad biće nastavljen i u budućem periodu. Gradonačelnik Ivanović istakao je značaj porodice, kao prvog stuba jednog društva i njenog uticaja na stvaranje ličnosti kod djece.

„Danas smo dogovorili da se cijela zajednica uključi u prevenciju pojave nasilnog ponašanja. Biće pojačano i prisustvo policije kod školskih objekata i vrtića na području grada Zvornika. Već sledeće sedmice počinjemo sa edukativnim radionicama za učenike i roditelje na temu vršnjačkog nasilja i suživota u učionici i društvu i u osnovnim i u srednjim školama, te edukacije na temu maloljetnici u sukobu sa zakonom – za djecu i roditelje,“ istakao je gradonačelnik.

Između ostalog biće pojačana kontrola ulaska u školske i predškolske objekte, uveden video nadzor u školama gdje to nije učinjeno, ograđeni školski objekti, gdje je to moguće. Dogovoren je rad svih aktera i prevencija moguće manipulacije stanja, ograničena upotreba mobilnih telefona u školama i potpuna zabrana upotrebe istih tokom nastave.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se