5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas na plenarnom zasjedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo. To je bio i posljednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske pasoše.

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu u šest mjeseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti.

Ostaje još zvanično potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Evropskog parlamenta. Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisaće predsjednica Evropskog parlamenta i predstavnik švedskog predsjedavanja. Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS – Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Prije skoro deset godina zeleno svijetlo dala je Evropska komisija, odnosno dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju. Od tog trenutka Evropski parlament to podržava. Međutim, ono gdje je nastao zastoj jeste na nivou zemalja članica.

Spekulisalo se da li su u pitanju zemlje koje ne prizanju Kosovo kao nezavisno, neki su pominjali zemlje poput Holandije, Francuske iz nekih drugih razloga. Međutim, sve te sumnje otklonjene su u novembru ove godine kada je usaglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svijetlo su dale sve članice, prenosi euronews.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se