2.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Suvo meso iz BiH pri vrhu liste najboljih proizvoda od mesa na svijetu

Veb stranica „Taste Atlas“ objavila je listu „50 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda u svijetu“, a suvo meso našlo se na listi i to čak na 11. mjestu.

Prva tri mjesta zauzeli su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon. Jedna vrsta ove šunke iz Španije zauzela je i osmo mjesto na listi. Četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.

Deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,6. Istu ocjenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni proizvod iz Bosne i Hercegovine.

„Suvo meso je specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuvo, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo“, opisali su na ovoj stranici i dodali:

„S obzirom da je za pripremu suvog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu. Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili paprom. Suvo meso je toliko popularno da je sastavni dio većine gozbi i slavlja“.

Kada je riječ o Hrvatskoj na listi su se našli još dalmatinski pršut na 19. mjestu, istarski pršut na 31. mjestu, kulenova seka na 36. mjestu i drniški pršut na 37. mjestu.

Na listi su se našla i tri mesna proizvoda iz Srbije, a to su petrovački kulen na 26. mjestu, pirotska peglana kobasica na 39. mjestu i užička pršuta na 45. mjestu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se