12 C
Zvornik
20. април 2024.

Obilježeni Mladenci, Svjetski dan poezije i dolazak proljeća

U Zvorniku je sinoć održano tradicionalno „Poetsko i muzičko veče“ kojim su obilježeni praznik Mladenci, Svjetski dan poezije i dolazak proljeća.

Na manifestaciji je učestvovalo i 30 mladih bračnih parova koji su u Zvorniku sklopili brakove od 22. marta prošle do 20. marta ove godine.

Gosti manifestacije bio je i najstariji bračni par Zvornika – Lidija i Vojin Pažin koji su u braku 59 godina.

Predsjednik gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da se obilježavanje Dana poezije, dolaska proljeća i praznika Mladenci organizuje u jednom danu, simbolizujući njihove zajedničke vrijednosti.

On je naveo da je ovo dan poezije, koja na neki način simbolizuje ljubav, proljeća, kao simbola rađanja, i Mladenaca, kao nacionalnog praznika koji čuva i njeguje porodičnu tradiciju i običaje.

„Manifestaciju organizujemo već 25 godina radi oživljavanja narodnih običaja, upoznavanja sa našom i svjetskom poezijom, dok je dolazak proljeća simbol rađanja, ljubavi i obnavljanja“, istakao je Perić, podsjetivši da je ova manifestacija održana prvi put u Zvorniku 1997. godine.

Mladim bračnim parovima, kao i najstarijem bračnom paru, uručeni su cvijeće i prigodni pokloni koje je obezbijedila Gradska uprava Zvornik.

U programu manifestacije, pjesmama, muzikom, stihovima i dramskim prikazima, učestvovali su učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Organizator ove manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se