13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Apel građanima da ne pale korov u blizini šume

Policijska uprava Zvornik apeluje da građani ne spaljuju ostatke korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa, ni prilikom nepovoljnih vremenskih uslova jer usljed nekontrolisane vatre može doći do požara na otvorenom prostoru, a time i ugrožavanja ljudskih života i imovine građana.

Zakonom o zaštiti od požara, kao jedna od obaveznih mjera zaštite od požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavnja širenja vatre, saopšteno je danas iz Policijske uprave Zvornik.

Ovim zakonom je definisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Policijska uprava poziva građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu ili Centar za obavještavanje na broj 112.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se