18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Naoružani policajci u manastiru Kijevsko-pečerske lavre; Rusija osuđuje deložaciju monaha

Ukrajinska policija naoružana automatskim oružjem ušla je u kompleks manastira Kijevsko-pečerske lavre nakon što je bogomolju napustila komisija zadužena za popis inventara prije nego što se lokacija prenese u državno vlasništvo, saopšteno je danas iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

– Vjernici se mole, novinari snimaju, a policija je na ulazu i prostorijama, naoružana automatskim oružjem – navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Telegram.

Saopštenje je objavljeno uz fotografije, uključujući jednu na kojoj se vide tri osobe kako prolaze ulaz u manastir i jedna od njih na jakni ima natpis „policija“, piše TASS.

Ukrajinski mediji javili su nešto ranije da je više policijskih patrola u blizini glavnog ulaza u manastir i da pregledaju vozila koja prilaze bogomolji.

Komisija zadužena za popis inventara prije prenosa vlasništva nad manastirom Kijevsko-pečerske lavre na državu nije mogla da započne sa radom jer im vjernici nisu dozvolili da uđu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je Rusija odlučno osuđuje deložaciju monaha iz manastira Kijevsko-pečerske lavre i pritisak koji vrše vlasti iz Kijeva na sveštenstvo i Rusku pravoslavnu crkvu.

– Odlučno osuđujemo ove postupke i pritisak izvršen na sveštenstvo i Rusku pravoslavnu crkvu – naglasio je Peskov.

Više stotina vjernika okupilo se juče i provelo noć u Kijevsko-pečerskoj lavri kako bi podržali monahe koji odbijaju da napuste manastir.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je juče da on i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije imaju pravo da ostanu u manastiru uprkos naređenju za deložaciju i da ne namjeravaju da prije okončanja sudskog procesa napuste Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre, u kojem se nalazi manastir.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se